top of page

Tax Wijn & Spijs Advies

Heilbot Top

Heilbot

Heilbot.jpg klein.jpg
© Copyright
FH-Sauvignon-Blanc_trocken_2018_ECIv2_srgb_web_small kopiëren.png
​

Heilbot is een vissoort die behoort tot de schollenfamilie. Het is een platvis die voorkomt in het noordwesten en het noordoosten van de Atlantische oceaan. Aan de Nederlandse kust is de vis zeer zeldzaam. Er zijn drie soorten heilbot die algemeen verkrijgbaar zijn: de Pacifische, de Atlantische en de Groenlandse heilbot. Wanneer de heilbot met rust gelaten wordt kunnen het echte reuzen worden van wel drie tot soms wel vier meter lang en 200-300 kilo zwaar. De vis is groenbruin tot zwartachtig van kleur met een witte buik. De heilbot leeft in zout water en wordt ook wel de 'reus van de zee' genoemd. Heilbot is een witvis en mild van smaak.

Ze combineert dan ook goed met verschillende ingrediënten en kan op veel verschillende manieren bereid worden. Heilbot is heerlijk wanneer ze gebakken is in de pan of gegrild, maar kan ook lekker worden gefrituurd. Ook als vulling in bijvoorbeeld filodeeg of in een wrap is heilbot lekker.Door haar milde smaak en zachte textuur is zij ook voor kinderen geschikt. Als hoofdingrediënt is heilbot heerlijk met aardappeltjes en een salade en ook in curry's doet heilbot het goed.

Heilbot is toch wel een miskende vissoort.
Jammer, want deze lekkernij is een perfecte soort die relatief gemakkelijk kan worden bereid, 
in een korte tijd. Zaak is hierbij wel dat de vis niet door en door gaar wordt geserveerd.

Lekker sappig is deze op z'n lekkerst!

 

Heilbot in papier: 

Ingrediënten 4 personen

​

  • 500 g heilbot filets

  • versgemalen zeezout en peper

  • 1 courgette

  • 1 venkel

  • 1 winterwortel

  • 1 rode ui

  • 1 citroen

  • bosje verse of diepvries dille

  • 1 el (olijf)olie

​

 

Bereiding:

​

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de stukken bakpapier op het aanrecht.

  2. Schaaf de courgette en winterwortel in linten of plakjes met een kaasschaaf.

  3. Snijd de venkel en ui in dunne plakken. Kook ze gedurende 3 minuten.

  4. Verdeel over ieder stuk bakpapier de gesneden groenten en leg daarop de visfilet.

  5. Bestrooi het geheel met zout en peper.

  6. Snijd de citroen in plakjes, hak de dille fijn, verdeel de citroen en dille over de vis

  7. pakketjes en bestrooi het geheel met wat olie.

  8. Vouw nu de pakjes dicht. Leg ze op een bakplaat en laat de vis in papier in ongeveer 10 minuten gaar worden.

       Gebruik 4 stukken bakpapier van  30 cm.

Heilbot_in_papier.jpg
bottom of page