Dé Barolowijn met klasse en een grootsteprijs - kwaliteitsverhouding!
Wijnhuis: Paolo Manzone
Land: Italië
Wijnstreek: Piemonte
Appellatie: Barolo
Jaargang: 2018
Druivenras: 100 % Nebbiolo
Kleur: Robijnrood.
Geur: Donkere kersen, gedroogd fruit, koffie, rozenblaadjes, teer en vanille.
Smaak: Volle, krachtige smaak, het fruit, tannine en hout zijn mooi in balans.
Over het wijnhuis: In het rustieke Serralunga d’Alba, in het hart van de DOCG Barolo, ligt de cru Meriame, waar Paolo Manzone zijn Nebbiolo voor zijn belangrijkste wijnen heeft aangeplant. De wijngaard dateert uit 1948 en de wijnstokken zijn soms tot wel 70 jaar oud. Manzone heeft zich laten inspireren door de Bourgogne en maakt Barolo’s die op Franse Bourgogne-vaten rijpen. Barolo’s in een vrij moderne stijl, die passen bij de toegankelijke en wat aardse stijl Barolo’s die de Meriame Cru levert.
Wijngaard en regio: Afkomstig van de Cru-wijngaard 'Meriame' uit de productiezone: Serralunga d'Alba. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter en zijn op het zuiden/zuidoosten gericht. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. De wijnstokken zijn ongeveer 65 jaar oud.
Vinificatie: De gisting vindt plaats in rvs-tanks op een gecontroleerde temperatuur. Vervolgens rijpt de wijn 24 maanden op hout, waarvan tenminste 50% in grote voeders van Slavonisch hout (1.500 liter) en de rest in Franse tonneaux (350 liter) waarvan 30% nieuw hout heeft.
Serveren bij: Lekker bij charcuterie, bijvoorbeeld bresaola, salami en pikante worst. Ook heerlijk bij een stoofschotel met rundvlees en paddenstoelen en Wildgerechten.
Advies serveertemperatuur: 16-18° C
Bewaaradvies: In een donkere en gelijkmatige kelder tot 2029 te bewaren.
Awards: "Aromas of rose petal, chopped mint and vanilla slowly appear in the glass.
The austere palate shows cranberry, star anise and clove alongside tightly wound tannines. Drink 2022–2029." - Wine Enthusiast