In het rustieke Serralunga d’Alba, in het hart van de DOCG Barolo, ligt de cru Meriame, waar Paolo Manzone zijn Nebbiolo voor zijn belangrijkste wijnen heeft aangeplant. De wijngaard dateert uit 1948 en de wijnstokken zijn soms tot wel 70 jaar oud. Manzone heeft zich laten inspireren door de Bourgogne en maakt Barolo’s die op Franse Bourgogne-vaten rijpen. Het zijn Barolo’s in een vrij moderne stijl, die passen bij de toegankelijke en wat aardse stijl Barolo’s die de Meriame Cru levert.
Wijnhuis: Paolo Manzone
Land: Italië
Wijnregio: Piëmonte
Appellatie: Langhe DOC
Jaargang: 2018
Alcoholpercentage: 14,50 %
Flesinhoud: 75 cl
Druivenras: Barbera, Dolcetto, Nebbiolo
Kleur: Robijnrood
Geur: Pruimen, kersen en ander donker fruit, aangevuld met laurier, ceder en viooltjes.
Smaak: Rijke, volle smaak van donkerrood fruit (pruimen, kersen) en aangename tannine.
Serveertemperatuur: vooral niet te warm(!) 14-16 °C
Wijngaard en regio: Afkomstig van verschillende wijngaarden in de Langhe. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. De wijnstokken zijn ongeveer 20 jaar oud.
Vinificatie: Na de oogst worden de druiven ontsteelt en zachtjes gekneusd. De gisting vindt plaats in rvs-tanks op een gecontroleerde temperatuur van 25 tot 27 graden, plus een schilinweking van één week na de gisting. Vervolgens rijpt een deel van de wijn in tonneaux (grote vaten van 350 liter), de overige wijn blijft in RVS gelagerd.
Bewaren: De wijn is nu heerlijk op dronk en kan desgewenst worden bewaard in uw kelder tot ongeveer 2025
Serveren bij: Lekker bij steak tartaar. Ook heerlijk bij stoofschotels met rundvlees en wildgerechten. Voor het lekkerste resultaat adviseer ik u de wijn te schenken vanuit een wijnkaraf. S.v.p. één uur van tevoren overschenken verbluffend lekker (der)