top of page
Zoeken

Vegan Wijnen Kwestie van doorslaan....?












Het allerleukste om een blog te schrijven vind ik de onvolprezen wijze die je kunt gebruiken om te schrijven, zelf een tikfout wordt niet radicaal afgestraft. Je laat de lezers wel in hun waarde, echter je kunt ongecompliceerd je eigen ideeën en meningen kwijt. De lezer bepaalt bij het zien van de inhoudt of het voor hem of haar een meerwaarde heeft. Win win situatie heet dat.....!


Het onderwerp welke ik vandaag op tafel leg kan pre care zijn voor sommige consumenten. Andere lachen erom en roepen "Hype", en zo heeft iedereen wel een mening. Ik vond het tijd om mijzelf er eens goed in te verdiepen in de term Vegan wijnen. Dit soort typen wijnen wordt eigenlijk al jaren gemaakt, soms eigenlijk onbewust.....


 

De Biodynamische wijnbouw is ontwikkeld in de jaren 50 van de vorige eeuw. Kort gezegd was er een groepering van producenten en consumenten die hadden ontdekt dat door mindere en geen toevoeging van kunstmest de druiven gezonder waren van nature.


Vaak ging dat ook onder de noemer van, laat de wijngaard maar leven, we doen niks hierin behalve snoeien en laten de natuur op zijn beloop.



Verwachtingsvol keek men in de maand september in de wijngaard hoe hard de druivenstok heeft moeiten werken. In een gemiddeld jaar ging het wel met het uiteindelijk resultaat dat werd gehaald, echter er zijn in wijnland meer gemiddelde c.q. mindere jaren dan goede jaren. In de tijd van de jaren '80 was een Bio wijn ook geen pretje om te drinken. Groen in de neus, met andere worden vaak geen rijpe tannine, grof in de mond ook vaak veel zuur enz.. enz.. maar het was Bio Dynamisch! Tijden veranderen en ook in deze tak van sport heeft met geleerd. Natuurlijk, de technologie en meer kennis heeft ook meegeholpen om e.a. beter op de rit te zetten,. Pas sinds 2012 bestaat er in de E.U. officieel de wet op Biologische wijn. Deze moet volgens de wet natuurlijk aan bepaalde eisen voldoen.


 

Om lekkere wijn te maken ontkomt de "normale" wijnboer er soms niet aan om de natuur een handje te helpen, en zijn oogst veilig te stellen. De wijnboeren zijn zich er langzaam van bewust dat de natuur zo vredig mogelijk moet worden behandeld. Maar ja soms ontkom je er niet aan om te behandelen voor een optimaal resultaat.


Slechts 4% van het arsenaal wereldwijd wordt geëxploiteerd op de biologische wijze. En toch zit het fenomeen en de denkwijze in de lift, ook bij de producenten en wijnboeren.

De gedachtegang moet anders en er zijn ook voldoende middelen om op natuurlijk wijze bv ziektes uit de wijngaarden te verdrijven. Denk hierbij aan insecten die bepaalde schimmels eten, echter alleen de schimmels. De wijnboer hoeft dan niet, of minder de wijngaard in om te spuiten.


Al met al een enorme vooruitgang. Je ziet trouwens dat de echte top producenten er heel goed over hebben nagedacht waarom nu wijn te maken op de Bio wijze. Één van de belangrijkste redenen is het"besparen" van het land en de stokken. Niet klakkeloos produceren, maar met beleid. Ik kan u nog veel vertellen over bv Biodynamische Wijnbouw. Het is allemaal te veel, en voor de gemiddelde consument eigenlijk niet zo relevant. Toch er nog meer over weten? Mijn docent van de Wijnacademie en Oinos opleiding, en meester wijnkenner Gerhard Horstink, heeft er een meer dan diepgaand verhaal overgemaakt. Hier vindt u zijn relaas.


 

En als we dan dachten toch netjes een bio wijn te maken, dachten goed bezig te zijn, is er een relatief nieuw fenomeen. De Vegan wijn In de "grote stad" Amsterdam helemaal "hot" volgens insiders. Zelfs bij de restaurantgasten die een Deep Roasted Picanha naar binnen aan het werken zijn..... De wijn moet vegan zijn! Wat is dan vegan? Laat ik niet het gehele wijnproces doornemen, maar wel de staart ervan.

U koopt een fles wijn, schenkt deze in en ziet dat deze niet geheel helder is. Terug met die fles, maar....echter de wijn kan ook vegan zijn. En dat betekent officieel dat de wijn niet is geklaard, dus helder gemaakt is, met dierlijke producten voor het bottelen van de fles.


 


Nog beter te zien bij witte wijn hier nu niet geklaard zo uit de tank en dus VEGAN ?

Van oudsher werd dat gedaan met echte eiwitten. Zal nooit vergeten het moment dat ik met de Vinologenopleiding bij Château Cheval Blanc in de St. Emilion stond te proeven, en één der medestudenten vroeg of het eigeel ook in de wijn terecht kwam met de klaring, hilarisch! Monsieur van Leeuwen, de wijnmaker zei: Nee die gebruiken we voor het ontbijt voor de komende acht maanden voor het gehele dorp. Om maar aan te geven de hoeveelheid die nodig was in een relatief klein wijnhuis.


 

Eiwitten komen natuurlijk van eieren, dus dat is niet veganistisch! En deze consumenten hebben zichzelf al heel veel laten ontvallen, nu ook de wijn nog? Want naast de dure methode met eieren worden er ook andere methode gebruikt. En ja u snapt het al die zijn afkomstig van dierlijke "producten". Gelukkig zijn er ook wijnboeren die gewoon niet klaren bij hun rode wijn. Zuiver werken en heel langzaam bottelen, en dan kan de wijn niet voor 100% helder zijn. Dus resumé: Vegan wijn is hot ook onder de vlees eters(!), echter indien een wijn dit predicaat draagt betekent dit niet meer dan dat er of niet is geklaard, of dat er alternatieve middelen zijn gebruikt om te klaren.

Het is 2019 en er is zoveel keus, er zijn zoveel ideeen, en zoveel wijnaanbod.

Voor mij is het van belang dat een wijn lekker is naar mijn smaak en deze zuiver is gemaakt En als deze dan ook nog bio en vegan is? Prima!


 


Ook bij Tax heb ik nu ook een Vegan Wijn aan het assortiment toegevoegd. Eigenlijk bij toeval, bij het blind proeven van deze wijn werd ik zo enthousiast......


Deze staat komende maand open op de proeftafel, wij zijn overtuigd!


Santé

Erik Tax






 



55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Anker 1
bottom of page