top of page
Zoeken

Waarom géén Duitse wijn in uw winter kelder?

De winter is weer in aantocht en dan schakelen de consumenten snel weer over naar de zwaardere rode wijnen, want het is winter. Smaken verschillen en meningen ook, en dat is prima. Echter er zijn witte wijnen die hun “mannetje” prima staan in de koude periodes van het jaar.

Deze keer heb ik het graag over Duitsland als wijnbouwland. Duitsland dé buurman van Nederland heeft een zeer rijke historie op wijnbouw gebied. Niet overdadig groot in hectare en ook nog eens verdeeld over veel wijnbouw gebieden maar wat komt hier een kwaliteit vandaan!

Veel consumenten denken bij Duitse wijn aan de voor mij ondrinkbare zoete Moezel wijnen. Vroeger in de disco gedronken met veel ijs in het glas, nu? Rillingen….

Natuurlijk is er ook in Duitsland qua wijn maken veel veranderd. De mensen in de wijnbouwgebieden stralen wijn uit. Altijd hartelijk en zij vinden het fijn als je een bezoek komt brengen.

De Duitse Pfalzer wijnstreek is één van mijn favorieten. Gelegen op zo’n 3.5 uur Autobahn in een klimatologische kom gelegen. Er is een echt verschil tussen de noordelijke en het zuidelijke deel. De bodemgesteldheid, zonuren alles is anders in het glas. De noordelijke Pfalz heeft over het algemeen als bodem een rijkheid aan klei. Dat geeft wijnen met een wat vettige rondeur en bij de rode wijnen meer kleur in het glas. De zuidelijke Weinstrasse creëert meer wijnen met mineraal tonen en elegantie. Maar het blijft natuurlijk per Weinhaus verschillend.

De diversiteiten aan druivenrassen zijn explosief gestegen. 15 jaar geleden was de Riesling en de rode Dornfelder, Regent en de Spätburgunder de maatstaf. Maar tijden veranderen. Het klimaat veranderd zeker, ook in de Pfalz. Menig wijnboer heeft al 5 jaar geleden mij verteld dat zij hopen over 10 jaar nog Riesling te kunnen verbouwen want de temperaturen stijgen snel. En deze druif heeft echt koude nachten nodig om zijn perfecte rijpheid en smaak te creëren. Veel experimenten zijn nu uitgewerkt tot een succesvol verhaal. Wat dacht u van Sauvignon en Chardonnay alsmede Cabernet Sauvignon en de nieuwe opkomende rode Dakapo druif. Het verhaal over de Cabernet Blanc is als geweldig te ervaren. Door het huidige klimaat hebben de druivenstokken veel last van meeldauw. Dat is een rotting die ontstaat bij veel regen in korte tijd. De jonge wijntrossen kunnen dan niet worden droog geblazen door de wind waardoor er een schimmel ontstaat die hen vernietigd. Je kunt dan natuurlijk weer met Bordeauxse pap aan de gang en lekker in het rond spuiten.

Effectief naar juist nu willen de wijnboeren bijna allemaal Bio werken en terecht! Om u een idee te geven de Bordeauxse pap is een mengel van o.a.een calsiumsulfaat en koper en wordt zo nodig gespoten over de druiventrossen. Sluit deze af van zuurstof waardoor de rotting niet kan plaatsvinden. Maar oh wee na een aantal weken ligt de prut op de wijngaard bodem en deze breek slecht af, en heeft zeker invloed op de bodem en de kwaliteit van de komende druiven. Dus dat is echt passé. De Cabernet blanc is dus ontwikkeld in opdracht van de Pfalzer wijnboeren zodat dit niet meer nodig is. Cabernet blanc is een witte Duitse en Zwitserse wijndruif die een kruising is van de Franse wijndruif Cabernet Sauvignon en een onbekende hybride druivensoort. De druif is in 1991 ontwikkeld door de Zwitserse druivenveredelaar Valentin Blattner. Sinds 2004 is de druivensoort gekeurd en goed bevonden om te worden aangeplant. En met succes. Weinhaus Hahn, die wij niet toevalliger wijze al twee jaren voeren in ons assortiment heeft een prachtig exemplaar gemaakt.


Het wordt dus winter en we blijven (ook) gewoon witte wijnen drinken. Want van Grauburgunder, Weissburgunder, Chardonnay en Sauvignon blijft u gewoon blij achter uw glas. En de prijskwaliteitsverhouding zit gewoon snor. En als het dan “klimatologisch” echt niet anders kan zijn er van Weinhaus Franz Hahn de rode soorten Spätburgunder, Dornfelder en Cabernet Sauvignon wijnen voorhanden.

Mag ik u uitnodigen om eens te komen kijken naar ons assortiment Duits in mijn winkel?

Geen tijd en zin voor een bezoek? De wijnen staan ook heerlijk online gepresenteerd. Probeer ze allemaal. U krijgt er geen spijt van want om met de beginvraag te eindigen...


Waarom géén Duitse wijn in uw kelder? U mist dan echt iets in de wondere wereld van de wijnen.

Ik adviseer u graag!

Erik Tax


106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Anker 1
bottom of page