top of page

Schotse Zalm

Lekker en  simpel te bereiden.....

Zalm Top
zalm.jpg
© Copyright

De Atlantische of Europese zalm is een anadrome vis die als volwassen dier hoofdzakelijk in noordelijke zeeën en de Noord-Atlantische Oceaan leeft. De zalm heeft een belangrijke culinaire en economische waarde. Ze kenmerkt zich onder meer door de rode kleur van het vlees.De zalm die in zee zwemt, is een zilveren verschijning met kleine x-vormige zwarte stipjes die zich boven de zijlijn bevinden. Afhankelijk van het aantal weken dat hij zich in zoetwater bevindt, neemt de zilveren schijn af, worden de wijfjes donker en krijgen de mannetjes een oranje marmering. In deze fase ontwikkelen de mannetjes ook een paaihaak aan de onderkaak. 

In zee eet de zalm uitsluitend vis, de groeifase duurt daar van één tot vier jaar.

porello roero 2020 kopiëren.png

Zalm staat vaak in discussie of deze vis nog wel exquise mag worden genoemd. Wij denken van wel. Zoals met alle food en wines producten, betaal een eerlijke prijs en u krijgt er de kwaliteit voor terug. Gekweekte zalm? Daar is niks mis mee, echter kijk en informeer naar de manier van kweken. Neem uw moeite dan blijft ook zalm lekker en verantwoordt.

​

Zalmtartaar van verse zalm

Ingrediënten voor 4 personen

​

  • 400 g verse zalm, in zeer kleine blokjes

  • 1 kleine sjalot, heel fijn gesnipperd

  • 1 takje peterselie, heel fijngehakt

  • 5 sprieten bieslook, heel fijngehakt (plus extra voor garnering)

  • 2 cornichons (kleine augurkjes), heel fijngehakt

  • 1 eetlepel kappertjes, heel fijngehakt

  • geraspte schil en sap van 1 citroen

  • 2 eetlepels mayonaise

  • 2 plakken gerookte zalm

  • 125 ml crème fraîche

  • 2 theelepels mierikswortelcrème (potje)

  • 1 eetlepel rode peperkorrels (of shiso)

​​

Bereiding

​

  1. Meng de blokjes zalm, sjalot, kruiden, cornichons, kappertjes, 2 eetlepels citroensap en mayonaise in een kom.

  2. Leg een ring op elk bord en vorm taartjes van het zalmmengsel. Halveer de plakken gerookte zalm en maak daarvan een rozet op de tartaartjes.

  3. Roer de citroenrasp, crème fraîche en mierikswortel door elkaar en breng de saus op smaak met zout en peper. Schep de saus om de zalmtartaar en garneer met peperkorrels en bieslook.

​

zalmtartaar-kopie-bw-ok.jpg
© Copyright
bottom of page