top of page

Mosselen

Anker 1

Natuurlijk uit ons eigen Zeeland

© Copyright
Wat zijn Mosselen?
De mossel is het meest bekende en geliefde schelpdier.

Hij behoort tot de tweekleppige. Dat wil zeggen dat deze schelpdieren omsloten worden door twee scharnierende kleppen. Mosselen zijn weekdieren, die vooral in de kustgebieden leven.
In de Oosterschelde en de Waddenzee komen zij in grote aantallen voor.
In het voorjaar en de zomer vindt de voortplanting plaats.

De kleur van het mosselvlees verschilt van blank tot oranje. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blanke mosselen. De kleur is echter geen kwaliteitskenmerk. Het voedsel van de mossel bestaat uit plankton algen, die zij bemachtigen door het langsstromende zeewater te filteren.

​

FH-Riesling_trocken_2018_ECIv2_srgb_web_small.jpg spätlese.png

Mosseltjes van ongeveer 1 centimeter groot noemt men mosselzaad.
Wanneer de mosselen circa 4 tot 5 cm lengte hebben, worden ze zogenaamde 'halfwas mosselen' genoemd.
Na ongeveer twee jaar zijn de mosselen 6 tot 7 centimeter groot en geschikt voor de verkoop als consumptiemossel.

Bij de Zeeuwse mosselen spreken we van een bodemcultuur. De mosselen worden op bodem gekweekt.

Daarnaast is er in Nederland een aantal mosselkwekers die met een zogenaamde hangcultuurmossel werken.

Hierbij worden de mosselen aan touwen gekweekt.

De mosselen hangen in het water boven de bodem waar ze gemakkelijker aan voedsel kunnen komen.

© Copyright
zeeland.jpg

Mosselen, wie kent ze niet. En dan wel uit het wereldvermaarde eigen Zeeland.
De cultuur is op zijn zachts gezegd bijna een Unescovermelding waard. Voor diegene die altijd roept

"Ik houd niet van Mosselen" zal in de provincie Zeeland echt omgaan, nergens zijn deze zo lekker......

Een keer een ander recept dan het traditionele.

​

Spagetti met Mosselen: 

Ingrediënten voor 4 personen

​

  • 250 g spaghetti

  • 1 kg gekookte mosselen

  • ½ komkommer

  • 2 tomaten

  • 1 stengel bleekselderij

  • 4 à 6 basilicumblaadjes

  • 4 el olijfolie

  • 2 el wittewijnazijn

  • 1 el mayonaise

  • peper en zout

  • 1 el kappertjes

  • ½ zak rucolasla

​​

Bereiding:

​

  1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en spoel ze onder koud water af. Haal de gekookte mosselen uit de schelp en laat er een aantal in de schelp voor garnering. Ontvel de tomaten. Snijd ze in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de komkommer in blokjes, de bleekselderij in dunne plakjes en de basilicum in fijne reepjes. Meng alle groenten en de basilicum met de pasta.

  2. Breng op smaak met olijfolie en azijn. Voeg de mayonaise en de kappertjes toe en breng op smaak met peper en zout. Schep als laatste de mosselen en de rucola erdoor. Serveer de salade in een schaal en garneer met de mosselen in de schelp. 

​

​

bottom of page