Tax Wijn & Spijs Advies

Sardines

Sardines, sardienen of pelsers zijn een groep straal vinnige vissen uit de familie haringen. Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen. De sardien kan een lengte bereiken van 25 centimeter en kan maximaal 15 jaar oud worden. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een normale vorm, van bovenaf gezien is de vorm het beste te typeren als gedrongen. De kop is min of meer recht. De sardien komt zowel in zoet, zout als brak water voor, op een diepte van 10 tot 100 m. Ze is gebonden aan een subtropisch klimaat . De vis eet zowel plantaardig als dierlijk plankton. 

 

De sardien 'dankt' zijn wereldwijde bekendheid aan de uitvindingen van het conservenblik n de blikopener rond. Hoewel de uitvinding voor het leger bedoeld was, waren sardines in de begintijd luxe voedsel. Nu wordt deze vooral als plaatselijke lekkernij geserveerd in de landen aan de Middellandse zee.

Deze gegrilde sardientjes zijn te vinden in de meeste tapas restaurant. Gegrilde sardines of sardientjes gaan perfect op de barbecue en zijn erg makkelijk te maken. Je hoeft ze zoals bij veel andere vissoorten niet te ontleden. De fijne graatjes kunnen gewoon gegeten worden.

.

Sardines van de BBQ 

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg hele sardines

  • 3 dl olijfolie

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 citroenen

  • ½ bosje platte peterselie

  • Mespunt cayennepeper

  • Mespunt kardemompoeder

  • Theelepel grof gemalen zeezout

Bereiding

  1. Pers de citroenen en knijp de knoflookteentjes uit, meng dit met het citroensoep

  2. Voeg het kardamompoeder, de cayennepeper, het zout en de olie toe

  3. Klop het geheel goed door elkaar

  4. Roer er de gehakte peterselieblaadjes door

  5. Leg de sardientjes een uur in de marinade

  6. Rooster de sardines 3 minuten aan weerszijden in een vis klem.

quinta_alorna_56b4bf6fbf8c7.jpg
   gemakkelijk betalen:
logo.png
Paypal+logo.png