Wijn die spreekt.....
Tax serveertips
Voor nog meer genieten en (bijna) altijd lekkerder
​
Elke dag komen er via de webshop of in de winkel vragen voorbij van onze relaties met betrekking op de wel zo belangrijke randzaken van wijn. Hierbij gaan wij een aantal onderwerpen behandelen.
​
​
Wijn schenken uit een karaf?
​
Karafferen wordt toegepast om lucht (zuurstof) bij de wijn te laten.
Decanteren wordt toegepast om de wijn van het bezinksel te scheiden.
Het overschenken van wijn in een karaf vereist wel aandacht.
Vanzelfsprekend moet een karaf brandschoon zijn en mag hij geen geurtjes afgeven.
Proef de wijn eerst uit de fles om te controleren of hij geen fouten heeft,
spoel dan de karaf om (dit is het zogeheten Vineren) en schenk er vervolgens de rest van de fles in uit.
​
Is het de bedoeling om een wijn van zijn bezinksel te scheiden,(vooral bij oudere wijnen) te decanteren, dan is het handig om de capsule in zijn geheel van de flessenhals te verwijderen.
Houd je de hals daarna bij het uitschenken boven een lichtbron, dan zie je precies wanneer het bezinksel begint mee te komen en het tijd is om te stoppen.
Bij wijnen zonder bezinksel, die alleen maar lucht nodig hebben, hoeft de capsule er niet per se af.
Wat wel altijd moet gebeuren is het schoonmaken van de flessenrand voordat de wijn in de karaf wordt geschonken.
Heeft u ook een vragen omtrent het bewaren of serveren van wijn?
Stel deze hier aan ons.
​
Wat is de juiste serveertemperatuur?
​
Mijn ervaring inzake de temperatuur van geserveerde wijn is over het algemeen slecht te noemen.
Vooral als ik straks (weer) een glas buiten de deur ga drinken.
Helaas komt het nog (te vaak) in o.a. de Horeca voor dat de witte wijn uit het "ijs" wordt geserveerd.
Dat moet ook u storen! Dus zeg daar iets van als het u overkomt!
Wijn serveren is ook een essentieel onderdeel om tot een goed glas te komen!
​
De serveertemperatuur van een wijn kan zowel negatieve als positieve elementen in die wijn versterken. De gulden regel is het vermijden van extremen.
Elke wijn kent een adviestemperatuur. Door ons en onze vakgenoten onderbouwt gegeven en niet voor niks.
Serveer in geval van twijfel een witte wijn of rosé liever iets te warm dan iets te koel; U proeft wellicht gelijk de wijn in optimaforma. Met andere woorden: U proeft bij een relatief hoge temperatuur alle facetten en (evt.) fouten in de wijn.
Liever koeler drinken? Dat kan altijd nog, kort in de koelkast zetten en klaar.
Witte wijn die te koud wordt geserveerd zal (bijna) geen neus hebben en vlak van smaak zijn.
Bij rode wijn ligt dat even anders
Een (te) lage temperatuur benadrukt o.a. de aanwezige tannine
Vandaar de aanbeveling om wijnen met veel tannine betrekkelijk warm(er) te serveren dan milde fruitige wijnen.
Komt een rode wijn echter boven de 20°C uit, dan begint de alcohol te verdampen en onaangenaam kan deze gaan "prikken". Dus serveer uw rode wijn NOOIT boven de 17 -18 °
Kamertemperatuur is in de tegenwoordige moderne huizen een te hoge serveertemperatuur voor de gemiddelde en modern gemaakte rode wijnen.
De term kamertemperatuur komt trouwens uit de tijd dat huizen nog geen centrale verwarming hadden en niet waren geïsoleerd. Kamertemperatuur moet dan ook worden begrepen als tussen ongeveer 16°C en 18°C.
Heeft u ook een vragen omtrent het bewaren of serveren van wijn?
Stel deze hier aan ons.
​
Wat is kurk?
​
Een kurk? Handig en uniek in zijn soort. Wordt gecreëerd van de kurkeik, vaak afkomstig uit Portugal. Wist u dat de kurkeik één keer in de zeven jaar kan worden geoogst en dat de kurk van uitsluitend de bast van de stam wordt gemaakt, best heel interessant. Een natuurproduct welke zijn eigenschappen optimaal benut zodra de wijn wordt gebotteld en dan in aanraking komt met de wijn. De kurk neemt dan een klein beetje wijn op en zet hierdoor uit. De fles wordt daarmee hermetisch afgesloten van zuurstof en overige de invloeden van buitenaf.
De term wat is een kurk is hierbij geen onderwerp maar wat behelst de fles als deze kurk heeft in
de volksmond gesproken?
Dat is vaak een discussie apart. In het verleden waren de kurken niet altijd van een topkwaliteit, of er was een fout gelopen in de productie en de hygiënische omstandigheden die nodig zijn om 15 jaar met gemak mee te kunnen gaan op de fles.
Bij het openen van uw mooi opgelegde wijn kan het voorkomen dat b.v. de kurk afbreekt. Dan is het zaak alert te zijn. De fles heeft waarschijnlijk niet altijd gelegen waardoor de kurk niet vochtig is gebleven. Hierdoor scheurt de kurk langzaam en laat dan op den duur zuurstof toe. Hierdoor oxideert de wijn. Een enorme domper dus na het lange wachten.
Maar is dit kurk?
In het productieproces kan het gebeuren dat er enige bacteriën zich hebben verschanst in de kurkbast. Of de kurkeik is ziek of bij de verwerking is er niet altijd precies gewerkt. U opent de fles, de kurk is mooi heel maar als u ruikt na het inschenken ontdekt u de geur van kurk of muffigheid in uw glas. En dat is dus een fles die kurk heeft en geeft.
Maar niet altijd de kurk hoeft de oorzaak te zijn.
Wellicht heeft u weleens een afvullijn gezien van een wijnbedrijf. Anno 2021 worden alle flessen die gebotteld worden eerst verhit en gespoeld. Dit om te voorkomen dat er enige bacteriën zich in de fles na botteling kunnen ontwikkelen. Want deze fout is naar mijn oordeel 80% van de afgekeurde flessen. Want als een fles met de huidige schroefdoppen, waar dus geen kurk in zit,
ook deze problemen kunnen krijgen is het bewijs hiermee toch gegeven.
Is een schroefdop op de fles is dé oplossing?
​
Ik denk het niet want als de capsule niet tot een honderdste millimeter aansluit op de fles kan er ook zuurstof bij de wijn komen en zal deze ook vergaan.
Het is een soort risicomanagement de opslag van wijnen, gelukkig gaat het bijna altijd goed.
Is er een verschil tussen kurk en schroefdop in de
ontwikkeling van de wijn?
Daar zijn de geleerde het er nog niet eens. Met de kost van de dop-fles is de discussie ontstaan of de ontwikkeling van wijn anders zou zijn als de fles niet met een kurk is afgevuld. De afgelopen jaren zijn er op diverse wijnbedrijven flessen van dezelfde wijn zowel op kurk als schroefdop afgevuld. Na een aantal jaren werd er "blind" geproefd, en wat blijkt? De fles kan ook fantastisch ontwikkelen met schroefdop alleen het folie laagje in de dop ZOU het verschil maken....
De tijd zal het leren.
Als uw fles wijn maar geen kurk heeft of geeft. Al is de productie van de kurk wel indrukwekkend....