top of page
Kaasfondue top

Kaasfondue

Niet alleen maar tijdens de wintersport lekker.....

© Copyright

Wat is Kaasfondue?

 

Kaasfondue is een oude traditie, het allereerste recept stamt uit 1768. En je denkt misschien, kaasfondue is Zwitsers, maar er gaan verhalen rond, dat de kaasfondue van oorsprong Frans is, aangezien de naam, fondue afkomstig is van het Franse woord fondre, wat smelten betekent.

Verder gaan er twee verschillende verhalen rond over de geschiedenis van de kaasfondue. Het eerste verhaal zegt dat kaasfondue ontstaan is omdat tijdens de wintermaanden de restjes kaas opgemaakt moesten worden. Kaas werd in de zomermaanden gemaakt en in de winter, wanneer alles vol gesneeuwd was, er er geen optie was om naar buiten te gaan, werden alle restjes kaas, die allemaal niet even lekker meer waren, opgemaakt. Door de restjes de smelten en bij elkaar te gooien was het allemaal net iets meer eetbaar. 

​

BOUZERON-LES-BOYOTTES-768x1152.png

Het tweede verhaal zegt juist dat kaasfondue toen al een delicatesse was, dus dat het juist een gerecht was dat de rijken aten. Maar ja, wat is nou waar?De Zwitsers hebben in ieder geval de kaasfondue in de jaren 60 weer opnieuw in het zonnetje gezet. Met brood en allerlei andere lekkernijen erbij. Wij zijn de Zwitsers, de rijken en/of de armen in ieder geval erg dankbaar, we kunnen de cheesy kaasfondue in ieder geval niet missen!

Kaasfondue doet ons Nederlanders altijd terug denken aan onze wintersportvakantie in Zwitserland of Frankrijk. Tussen de middag de beroemde lunch met een heerlijk glas witte wijn. Het echte recept bestaat niet en de variëteiten zijn oneindig. Laat uw eigen ideeën erop los, echter de basis bestaat uit de onderstaande onderdelen.

 

Kaasfondue Traditionel

Ingrediënten voor 4 personen

​

  • 1 teentje knoflook, gehalveerd

  • 250 ml droge witte wijn

  • 300 g Emmentaler, in blokjes of grof geraspt

  • 300 g Gruyère, in blokjes of grof geraspt

  • 1½ eetlepel aardappelzetmeel of maïzena, met 4 eetlepels Kirsch gemengd

  • een snufje versgeraspte nootmuskaat

  • krokant brood, in blokjes, voor het serveren

​​

Bereiding:

 

1.Wrijf een middelgrote, zware pan in met de knoflook. Gooi de knoflook weg. Giet al roerend de wijn in de pan en breng op een middelhoog vuur tegen de kook aan.

 

2. Draai het vuur laag en voeg al roerend geleidelijk de kaas toe. Roer tot de kaas net gesmolten is. De kaas moet heel langzaam smelten - ca. 5 minuten in totaal - omdat hij anders draderig en taai wordt.

​

3. Voeg het aardappelzetmeel- of maïzena saus, ¼ theelepel gemalen witte peper en de nootmuskaat toe en laat nog 2 minuten sudderen.

 

4. De fondue mag niet aan de kook komen. De fondue moet nu dik genoeg zijn om aan het brood te blijven hangen; aan tafel wordt hij dikker.

 

5.Giet de kaasfondue in een voorverwarmde fonduepan en serveer deze direct.

​

Anker 2
28275480-gelukkige-vrienden-genieten-van

Hoe nog lekkerder?

 

De mildste kaasfondue wordt alleen van Emmentaler gemaakt. Gebruik voor een medium

smaak de helft Emmentaler en de helft Gruyère. Nog sterker is een mengsel van 1/3

Emmentaler en 2/3 Gruyère. De sterkste fondue wordt met alleen met belegen

Gruyère gemaakt.

Hier zijn andere bekende Zwitserse variaties.

 

Jura:

Hak 2 lente-uitjes fijn en fruit ze in 15 g boter, voeg de wijn toe en volg verder het recept boven.

 

Vaud:

Hak 2 teentjes knoflook fijn, voeg samen met de wijn toe en volg verder het recept boven.

 

Appenzell:

Gebruik cider in plaats van wijn en gebruik geraspte Appenzeller en Fribourg vacherin in plaats van Emmentaler en Gruyère.

 

Fribourg:

Gebruik alleen Fribourg vacherin en laat die in 90 ml heet water smelten, laat de wijn en maïzena weg en serveer met gekookte, ongeschilde krieltjes in plaats van brood.

 

Glarus:

Laat de wijn weg, smelt 60 g boter in een pan en schep er 2 eetlepels bloem door, roerbak 2 minuten op laag vuur en laat niet bruin worden, roer er 300 g geraspte Gruyère en Sapsago door en roer tot de kaas gesmolten is, ga verder als in het basisrecept.

bottom of page