Wijn die spreekt.....
Tax Wijn & Spijs Advies
Kabeljauw
De kabeljauw (Gadus morhua) zwemt in verschillende koude wateren, onder andere de Stille en Atlantische oceaan, maar ook de Noordzee. De vis kent uiteenlopende soorten met verschillende kleuren en leefgewoonten.
De kabeljauw kan wel anderhalve meter lang worden. De meest gangbare soort is de groene kabeljauw met bruine vlekken en witte buik. Het is een geliefde vis die wereldwijd door veel volkeren wordt geconsumeerd. En dat is goed verklaarbaar, want deze vis is niet alleen lekker; het is ook een goede bron van omega 3-vetzuren en het is rijk aan magere eiwitten en vitamine B12.
Vers, gerookt, gezouten of gedroogd. Mensen eten al kabeljauw sinds mensenheugenis.
Net zoals veel andere vissen wordt deze vis niet alleen vers gegeten, maar ook gezouten,
gerookt of gedroogd. De laatste drie opties zijn conserveringstechnieken uit de middeleeuwen,
waardoor kabeljauw zo lang mogelijk kon worden bewaard.
Kabeljauw is toch wel een miskende vissoort. Jammer, want deze lekkernij is een perfecte soort die relatief gemakkelijk kan worden bereid in een korte tijd. Zaak is hierbij wel dat de vis niet door en door gaar wordt geserveerd.
Lekker sappig is deze op z'n lekkerst!
​
Kabeljauw met krokante laag
Ingrediënten voor 4 personen
​
-
4 stukken kabeljauwhaas (elk 150 g)
-
1 fijngesnipperde ui
-
20 cl droge witte wijn
-
4 eetlepels paneermeel
-
2 eetlepels gehakte tuinkruiden: peterselie en dragon
-
2 klontjes boter
-
peper en zout
Bereiding
​
1.
Boter een ovenschotel in en bestrooi de bodem met zeer fijngesnipperde ui.
Leg er de vis op, Peper en zout en overgieten met witte wijn.
2.
Breng op het fornuis vlug aan de kook en schuif de schotel in de voorverwarmde oven (240°C).
3.
Laat 8 minuten garen.
4.
Schep de vis uit de schotel en houd warm in de uitgedoofde oven.
5.
Giet het braadvocht over in een sauspan en laat voor ¼ inkoken.
het paneermeel in de saus en laat al kloppend oplossen.
6.
Laat van het vuur een klontje boter smelten in de saus en voeg de
tuinkruiden toe.
7.
Drapeer de saus over de vis en serveer.