top of page
Anker 1

Merinque van rood fruit

Crisspy eiwit met een bite

In de wereld van schuimwerk staan meringues, polonaises en baissers centraal. De meringue werd ontwikkeld in 1720 en zou genoemd zijn naar het stadje Mehringen.

Het was de Zwitserse banketbakker Casparine die in 1720 het gebakje met ‘crème chantilly’ oftewel opgeklopte slagroom ontwikkelde. De lekkernij verwierf faam onder de ‘merengue’ of ook wel ‘meringue’. Deze naam is afgeleid van Mehringen, een klein stadje in het hertogdom Saksen Coburg Gotha waar Casparine de zoete, luchtige lekkernij voor het eerst fabriceerde. Althans: dat is één versie. Volgens een andere versie dankt de meringue haar naam aan het plaatsje Meiringen in het Zwitserse kanton Bern.

meringues_met_rood_fruit_lr_2.jpg
© Copyright

Basisrecept:

Bereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd/baktijd: 4 uur

Aantal: 4 personen

Ingrediënten:

  • 10 eiwitten

  • 500 g suiker plus extra om de bakplaat te bestrooien

  • boter om in te vetten

  • voor de topping

  • 500 g slagroom

  • 100 g suiker

  • 500 g rood seizoensfruit

  • vruchtvlees van 4 passievruchten

Moscato D'asti corpello.png

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 °C.
 Klop voor het schuimgebak de eiwitten eerst met 50 g suiker stijf. Voeg daarna steeds een beetje suiker toe. Klop door tot de eiwitten zeer stijf zijn.Vul een spuitzak met het eiwit. Boter een bakplaat in  en strooi er suiker op. Spuit het eiwit erop in de vorm van een grote taart, eventueel in meerdere lagen, of maak kleine taartjes. Zet minstens 4 uur in de oven.   Klop de slagroom stijf met de suiker.

Smeer op de afgekoelde taart. Verdeel het rode fruit en de passievrucht over de merengue.
Nodig extra: één spuitzak.                                                                                  

Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit zit; het allerkleinste beetje kan er al toe leiden dat de eiwitten niet stijf worden. Maak ook kom en garde goed vetvrij; wrijf er voor de zekerheid langs met een opengesneden citroen.


Dit  recept 'Meringue van rood fruit en passievruchten' is afkomstig uit het kookboek Desserts (fun food serie) van Thea Spierings. © Caplan Books.

Meer informatie of de kookkunsten van Thea
vindt u hier.

© Copyright
30f545ff2a7c89c1314970dd94f0abda.png
© Copyright
bottom of page