top of page
Zoeken

De herfst, het begin van een nieuw wijnjaar!

Bijgewerkt op: 24 sep. 2018


Afgelopen week heb ik een bezoek gebracht aan het immense Duitsland, een zakelijke afspraak bracht mij daar. De stad München was het doel. Prachtig met veel historie en zeker door ons (vaak) onderschat van zijn waarde. Een grootheid in cultuur en "het leven" die je alleen daar in het Duitse zuiden proeft. Het zuiden is in dit geval niet de plaats waar je als wijnliefhebber moet zijn om de productie te beproeven. Duitsland is wat de geologische waarde een vreemd land. Overal vindt je een diversiteit aan landschappen van hoog naar laag en van koude winters tot de hete zomers. Een relatieve versnippering van stijlen van de wijngebieden, altijd weer geholpen door moeder natuur op welke manier dan ook.

De infrastructuur maakt het mogelijk om je snel te verplaatsen, dus van zuid naar west en dan gewoon een 3.5 uur auf der Autobahn, kom je wat mij betreft in het Duitse Wahlhalla voor dé wijnliefhebber:

de PFALZ!Eigenlijk door mij persoonlijk ontdekt op een vriendenweekend. Zij kwamen daar al jaren en kenden alle restaurants met een Bib gourmant en een Michelinster. "Maar" 400 km. van Arnhem gelegen en zo een andere wereld.....


Het leuke en spannende van dit relatief kleine wijngebied is de enorme versnippering van het aantal wijnboeren en de daartoe voorkomende wijnstijlen. Zeer kleine wijnpercelen en toch (vaak) zelf producerend als liefde voor de streek.


Gelegen aan de Deutsche Weinstrasse geeft het Terroir wel een verschil aan waar de wijngaarden zich bevinden. Ten zuiden van Neustadt, in het hart, zijn de wijnen over het

algemeen mineraal en strak droog van smaak. Vooral de Riesling is hier een voorbeeld van. In het noorden van Neustadt vinden we over het algemeen een totaal andere wijnstructuur. De bodemsamenstelling is anders (meer klei en graniet) dan het zuiden en de "hoek" waar de wijngaarden zijn gelegen is iets warmer dan het zuiden. Dit geeft wijnen met een rondere en vette structuur.


Mijn favoriete wijnhuis in dit wijngebied is Weingut Benderhof in Kallstadt van de familie Haass. Zoon Martin heeft sinds 6 jaar dit domein overgenomen als vierde generatie van zijn vader. Het mooie aan zijn gecreëerde wijnen is dat elke wijn in de basis altijd dezelfde "huisstijl" heeft. Rijk, maar niet overrijp, met een geweldig gebalanceerde zuurgraad.

Martin Haass in zijn Hasenlauf Spätburgunder wijngaard

Tijdens mijn bezoek afgelopen week hebben wij uitvoerig gesproken over de hete zomer in Europa. Want ongeveer 40 % van zijn arsenaal is beplant met Riesling wijnstokken. Een soort die in de nachten koelte nodig heeft om zijn zuurgraad te behouden. Martin maakt zich dan ook zorgen of de komende decennia het nog mogelijk is zijn Riesling wijnen de natuurlijk frisheid te laten behouden.


Ondanks dat, is zijn oogst van jaargang 2018 veelbelovend te noemen. Hij heeft als één der weinige wijnboeren gewacht, gewacht, en gewacht met oogsten. Vertrouwen gehad in de natuur. Een intredende regenperiode is desastreus voor de druiven, maar niet gebeurd en de oogst is goed binnen.


 Een leuke item om is tevens te vermelden het feit dat de jaargang 2017 serie van zijn riesling wijnen overall in de Pfalz zijn uitgeroepen tot het beste riesling assortiment voor dit jaar.


De herfst is begonnen en de nieuwe jaargangen zijn in de maak. Een begin van een nieuw wijnjaar. Elk jaar anders van smaak, natuurlijk, maar altijd weer met meer kennis genieten van een glas, die met passie is gemaakt.


Een assortiment van wijnen van Weingut Benderhof is vanaf de eerste week november bij ons te proeven en kopen. Nog even geduld dus..........


 

Er is een keur aan prachtige wijnen die door Martin Haass wordt gemaakt.


Klik hier voor voor een impressie op de Benderhof Weinliste.

Duitse kwaliteit is niet te versmaden, en al zeker niet in uw glas. Laat u overtuigen, want deze wijnen zeggen meer dan alleen onder de kurk (en screwcap)........

Geniet van de herfst en zijn veranderingen !Erik Tax


 

p.s.

En bezoekt u een keer deze wijnstreek? Dan is naar mijn mening dit het hotel

om u onvergetelijk te laten verwennen.

Van harte aanbevolen, uit meerdere ervaringen.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Anker 1
bottom of page