top of page
Zoeken

Tax Wijn en haar zusje Bridot zijn alweer 11 maanden gevestigd in de Dorpsstraat te Elst. Een verhuizing van je wijnbedrijf na 25 jaar op een vaste locatie heeft meer omhanden dan menigeen zou kunnen bedenken. Ondanks dat alles in de huidige winkel nieuw is, behalve het assortiment, blijft het een hele uitdaging een plaats te verwerven in de bestaande markt van het dorp. Logisch, want zeg nou zelf “Elst heeft alles al” is de kreet die vaak wordt gezegd. En daar wil ik graag mijn kanttekeningen bij zetten zoals u van mij gewend bent....

Het dorp heeft een geweldige kern met een groot winkelaanbod, dat zeker. Met vooral bezoekers van buiten de plaats, 68 % is gebleken na onderzoek, staat Elst goed op de kaart op het gebied van voorzieningen. Menig winkelgebied buiten Elst kijkt naar Elst.


Hoe de winkeliers hiermee hun gegund graantje meepikken. Dus dat staat als een huis. Echter, er is meer. De gedachte dat “het” vanzelf gaat in Elst is te kort door de bocht. Een enorme mix en diversiteit aan klanten met hun persoonlijke ideeën en gedrag maakt de uitdaging om je bedrijf te laten slagen nog leuker.


Mijn overbuurvrouw Esther Schoenmaker van de Primera is daar het beste voorbeeld van. Wekelijks zet zij op haar Facebookpagina de meest bizarre ervaringen die een winkelier kan meemaken. Ik lees ze met een gniffel maar gelijk ook met mijn bedenkingen.


Hoe is het ook alweer? “Een winkel moet een beleving zijn” volgens diverse onderzoeken in het MKB. Zeker mee eens en die beleving brengen de (potentiële) klanten zeker. Want in ons mooie dorp is het zo dat na een periode van kijken er nu opeens wordt geroken aan onze producten, zo blij mee! De volgende fase zal zijn dat er wordt gedronken van onze wijnen en men graag zal gaan luisteren naar de verhalen over dit unieke product.

De combinatie met ons zusje Bridot in hetzelfde pand, alsmede de wijnkelder is een wijnbeleving die gewoon, zonder arrogantie, uniek te noemen is. En dat wordt dus nu ook langzaam gezien. Schakelen naar een andere markt is hierbij van essentieel belang. Want al is de afstand maar 9.2 kilometer verwijderd van de oude vestigingsplaats, de rivier de Rijn brengt mede dat de inslag van het publiek anders is. Bourgondisch, dat zeker, maar ook kieskeurig en niet snel uit de dagelijkse gewoonte te krijgen. Met de energie van het team, een prachtig assortiment en de unieke locatie gaan we een mooie plaats verwerven in de markt van de Betuwe e.o.

Nu kan de vraag worden gesteld: Waar baseer je deze kennis op? Een neus hebben wat er speelt in de wijnmarkt? Anders durven zijn! En vooral in jezelf blijven geloven. Want de onderbouwing en visie zijn aanwezig. Daarbij is mijn rechterhand en bedrijfsleidster Viola, dé heerlijke persoon die de rust altijd bewaart....


Ervaringen en kennis, dé twee tools waarmee je het bedrijf tot ongekende hoogte kunt brengen.

Heerlijk om hiermee te werken. Wilt u onze sfeer zelf eens beleven?

U bent van harte welkom in mijn bedrijf


Graag tot ziens bij Tax Wijn!

Erik Tax

47 weergaven0 opmerkingen

Wijn is een wonderbaarlijk natuurproduct. Want hoewel alle wijn eigenlijk  ‘gewoon’ vergist druivensap is, maken de plek waar de druif groeit en wat de wijnmaker er mee doet het verschil. Wijn is nooit hetzelfde en smaakt nooit hetzelfde. Werken met wijn is dan ook een voortdurend avontuur, een reis vol met lessen en ervaringen. En die lessen zijn toepasbaar op alle aspecten van het leven, u mag het met recht levenslessen noemen.

Om te beginnen het verschil tussen uiterlijke verschijningsvorm en inhoud. Ofwel:  ‘don’t judge a book by its cover’. Het etiket en uiterlijk van een fles zegt helemaal niets over de inhoud, smaak en kwaliteit van de wijn. En zeg nu eens eerlijk, hoe vaak hebt u een inschatting gemaakt van mensen op basis van hun uiterlijk waarbij die inschatting niet bleek te kloppen? Precies.


En wat te denken van een oordeel dat we kunnen vellen over situaties in filmpjes die we voorbij zien komen op de social media? Ontdaan van alle aanleiding en context is het makkelijk oordelen. Beseffen we wel hoe belangrijk het is het totale verhaal te kennen en niet te snel tot een conclusie te komen? Witte wijn die heel erg koud is of gedronken uit een plastic glas komt niet tot zijn recht en smaakt vlak en waterig. Diezelfde wijn laat veel meer geur en smaak vrij komen bij de juiste temperatuur en het type glas is sterk van invloed op de beleving.


Welke levensles is er te trekken uit het drinken zelf? De vraag doet zich voor nu we in Dry January zitten. Het wordt steeds populairder om aan dat fenomeen mee te doen en een hele maand geen alcohol te drinken. Het levert leuke discussies op over de lessen die daaruit te trekken zijn. Gaan we voor alles of niets? Of voor altijd met mate. Drink je liever veel goedkope wijn of af en toe een kwalitatief goed glas?


Al deze vragen en lessen schoten aan mij voorbij toen ik begin dit jaar op een tropisch eiland bivakkeerde. De temperaturen maakten het onvermijdelijk dat de witte wijn ijskoud werd geserveerd in plastic wijnglazen op het strand. Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, het verschil was niet te proeven. Een uitstapje naar de rosé op aanraden van de enthousiaste jonge serveerster was ook geen succes. “Iedereen” vond deze rosé geweldig verzekerde ze ons. We hebben weer geleerd dat de categorie “iedereen” niet alomvattend is. En onder het mom van ‘liever geen wijn dan slechte wijn’, dronk ik de rest van de dagen Mojito’s.


Deed ik ongewild toch mee aan Dry January. Want een Mojito is natuurlijk gewoon hetzelfde als ranja…..


Tot ziens bij Tax Wijn!

Viola.

59 weergaven0 opmerkingen

In een vorig leven werkte ik bij een organisatie waar je pas serieus werd genomen en meetelde als je “een broek had versleten”. Nu weet ik niet wat uw ervaringen zijn, maar een broek daadwerkelijk verslijten duurt best lang….


Afgelopen jaar heb ik de loopbaan uit het vorige leven losgelaten om de wijnwereld in te stappen. En sindsdien werk ik met veel liefde bij Tax Wijn en Bridot. Omringd door ervaren wijnexperts waan ik me Alice in Wonderland en als een dorstige beginneling laaf ik me aan alle kennis en de leerervaringen die de nieuwe plek met zich meebrengt. Ik ben immers net begonnen….

Sinds we in maart zijn gestart was het na een half jaar keihard werken en opbouwen tijd voor vakantie. Een rondreis door het zuidelijk deel van de Verenigde Staten, South Carolina en Georgia. En laten ze daar nu ook wijn maken! Mijn reis kon niet meer stuk. Gewapend met pen en papier en een grondige theoretische voorbereiding zat ik in de zon aan de proeftafel. Het leek me een uitgelezen kans om het onderdeel Verenigde Staten voor het vinologenexamen alvast praktisch tot mij te nemen. De proeverij bleek van een zeer ontspannen opzet. Gewoon met je glas naar de bar lopen en aangeven welke van de wijnen uit het assortiment je wilde proeven. De achter de bar staande slush-puppy machine had een waarschuwing voor me moeten zijn.


Maar deze beginneling ging volledig op in het aandachtig proeven van niet al te sprekende witte wijnen en het doorzagen van de wijnmaker over zijn vinificatietechnieken, zijn druivenranken en het klimaat. Dat de wijn me niet zoveel deed zette ik opzij als een gebrek aan ervaring en kennis. Mijn gezicht sprak overigens boekdelen, getuige het feit dat de Amerikanen naast me vertelden dat ze de middag van hun leven hadden met het raden van mijn wijnoordeel op basis van de grimas die ik trok.

Bij het vierde proefglas, een rode zoetige substantie, klaarde het gezicht van mijn tafelgenoot op. Triomfantelijk vervolgde hij: “Ik ruik nu voor het eerst de bessengeur waar jij het soms over hebt als je wijn proeft!” Het viel niet te ontkennen, de blauwe bessen stoven het glas uit. Maar hoe dan? Blauwe bessen mee laten vergisten met de druiven en je krijgt de Very Berry ‘wijn’ waar de Amerikanen dol op bleken te zijn. Teleurgesteld ben ik gestopt met proeven. Dit was geen wijn, ik had al zo’n raar gevoel bij de eerste glazen maar deed het af als onervarenheid.

Twee weken later zat de vakantie er op. Toen ik thuis mijn werkschoenen aantrok om weer in de winkel aan de slag te gaan, viel mijn oog op de zolen. Ze waren versleten…..


Tot ziens bij Tax Wijn in de winkel.

Viola.

90 weergaven0 opmerkingen
Wijnblog
bottom of page