top of page
Zoeken

Tax Wijn staat aan het begin van een groots avontuur. Een langgekoesterde droom gaat in vervulling. Met veel plezier licht ik in deze brief een tipje van de sluier op.

Tijdens en na de coronaperiode heb ik mijn gedachten, wensen en dromen over mijn toekomst als Vinoloog en Ondernemer op een rijtje gezet. Mijn conclusie: het is tijd voor een nieuwe stap in mijn carrière.

Inmiddels heb ik een bedrijfsplan op papier staan voor een nieuwe zaak. Een bedrijf dat ik de komende jaren, samen met een enthousiast team, zal gaan opbouwen. Met hart en ziel en met hernieuwde energie.

In het voorjaar van ’23 zal Tax in het centrum van Elst een gloednieuwe wijnbar en wijnwinkel openen in één pand. Dé plek waar iedere bezoeker zich welkom voelt en waar hij eens goed verwend zal gaan worden. De naam en de overige details ga ik u nu nog niet verklappen….

Wel wil ik u de komende maanden graag met onze nieuwsbrieven op de hoogte houden van alle ontwikkelingen tot aan de feestelijke opening.



Onze nieuwe zaak bevindt zich in de Dorpstraat op slechts elf autominuten van Arnhem. Met de trein kost het u maar u zeven minuten en 5 minuten wandelen om in hartje Elst te komen. (En er zijn prachtige fietsroutes)

Op dit moment zit ik midden in de ontwikkelings- en opbouwfase. Ik ben drukdoende met architecten, aannemers en ontwerpers. Het is een enerverende, heerlijke tijd.




Voorlopig blijft Tax Wijn aan de Jacob Marislaan 20, zoals gebruikelijk op vrijdag en zaterdag vanaf 10.00 uur geopend. En natuurlijk onze webshop zal ook in 2023 u ook graag voorzien van lekkere wijnen. Feitelijk verandert er voor u fysiek tot januari niets. Maar dan...

Dan zal Tax Wijn, na bijna een kwart eeuw, de deuren sluiten aan de Jacob Marislaan.

Ik schrijf dit natuurlijk met pijn in het hart; mijn zaak is mijn kindje. Maar ik kijk met trots en dankbaarheid terug op mijn geweldige tijd in Arnhem Noord. Natuurlijk blijft ons uitdagende assortiment ook in de toekomst via de webshop altijd beschikbaar, en aan huis bezorgd in en buiten Arnhem.

Als gezegd: we zitten middenin een razend spannende maar heerlijke periode.

Één ding staat als een huis: we kunnen niet wachten om u, als vaste relatie, straks in ons nieuwe pand welkom te kunnen heten. Dan drinken we een glas en dan vertel ik u met plezier over onze visie in de Tax wijnwereld.


Wilt u op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen?

Schrijf u dan hier in voor de verfrissende nieuwsbrief.

Graag tot ziens en met een hartelijke groet,

Erik Tax

Tax Wijn & Wijnbar Bardot


11 weergaven0 opmerkingen

U kent het wellicht wel, een gezellige proeverij… Met vrienden een avond vermaak beleven geleidt door een vakman die je dan ook nog eens lekker door de materie heen voert. Heeft dat nog enig nut? Naar mijn mening niet.

De laatste 10 jaar zijn alle wijnbedrijven om elkaar heen gaan “hangen” om de consumenten tot zich te binden, niks mis mee zou je zeggen. Want deze consument wil ook nog eens vermaakt worden en gaat, als het goed is, jou voorzien van een (h)eerlijke omzet boost.


Mijn ervaring leert dat de huidige consument echt wel oren hebben naar dé anekdote en de werkelijke verhalen rondom de wereld van wijn. Want laten we eerlijk zijn een gewoon mens ziet door de bomen het bos niet meer of een fles die zij ter hand nemen gemaakt is volgens hun maatstaaf. En dat is jammer.

Ik kan natuurlijk een verhaal vertellen over de prijs, de kleur, en de aanbiedingen. Dat doen we op een Tax wijnproeverij dus niet!




Een avondje uit wordt het zeker, maar dan wel op het niveau en de verwachting die u als consument mag verwachten van een vakman. Na 2.5 uur weet u meer dan u wellicht had verwacht vooraf. In ieder geval over de wijnen die aan u voorbij zijn gekomen. Dan is er natuurlijk de vraag wat mag zo iets kosten?

Enthousiast uiteindelijk over uw keuze? Ik houd u dan niet tegen maar dat is zeker niet de insteek. Gewoon het product wijn met de Inns and Outs tot u nemen. U voelt zich hiermee gewoon te gast en ik verras u dan ook graag bij mij aan de proeftafel.


Een andere kijk op de zaak proeven....

Kijk eens op de website voor de volledige informatie. https://www.taxwijn.nl/proeverijen


Graag tot ziens

Erik Tax

23 weergaven0 opmerkingen

Afgelopen weekend heb ik een bezoek gebracht aan het Weinhaus die al jaren voor ons de leveranties verzorgt in het segment Duits. Dit land is qua wijnen nog steeds onderkent, zelfs door de echte wijnliefhebbers en dat is jammer. De hier betreffende Pfalzer wijnbouwgebied heeft en geeft zoveel kwaliteit in uw glas. Wijnmaker Martin Hochdörffer is een pionier in deze wijnstreek. Niks zoals het vroeger was, nu ook doen. Hoezo we hoeven niet te veranderen… Martin heeft zijn wijnopleiding gedaan in de gehele wereld en heeft ontdekt dat het zeker anders kan en moet.Het hier betreffende wijnbouwgebied heeft een ongelooflijke hoeveelheid kleine wijnbedrijven met een oppervlakte van minder dan 0.5 hectare. Vaak hobbymatig gerund en vaak net niet. Deze wijnbedrijven laten vaak hun wijnen na de pluk elders vergisten en bottelen. Het schort er dan ook vaak aan om op de kwaliteit van het fruit te letten, en dat is nu juist het belangrijkste! En zo is een 10-tal jaren geleden Weinhaus Franz Hahn ontstaan, met een visie. Martin ontdekt de laatste tijd veel van deze wijnboeren die nog een landje hebben staan met ook vaak onbekende druiven soorten, wat dacht u van o.a. de Dakapodruif ?

Zelf mij zei dit helemaal niks tot ik deze mocht proeven….. Zijn missie is om de wijnboeren op te voeden en de kwaliteit te leveren die hij graag ziet, betaald daarvoor een meer dan goede prijs, en gaat ermee aan de slag. Het voordeel hiervan is dat hij door het jaar heen geen wijngaarden hoeft te onderhouden, sterker nog, hij heeft geeneens één wijngaard! Wat hij wel heeft is heel veel kennis en kunde en supermoderne wijnapparatuur. Zijn bedrijf is eigenlijk een echte wijnmakerij maar dan op topniveau. De prijzen die hij heeft behaald op de grote internationale wijnconcoursen bevestigen zijn passie. Wat ben ik blij zijn producten te mogen verkopen.

Zoals gezegd was ik het afgelopen weekend in dat prachtige wijnbouwgebied. Op maandagmorgen heb ik er mijn eigen Tax Weiss 2021 mogen samenstellen en dat viel niet mee en vraagt veel geduld en proefkunde. De huidige wijnen in mijn assortiment bestaat al uit meer dan 13 soorten. Doordat je natuurlijk regelmatig een fles daarvan drinkt krijg je op een moment het idee “iets” te missen in het assortiment. De uitnodiging van Martin heb ik dan ook met beide handen aangenomen.


Om 10.00 uur kwamen de wijnen vers van het vat op tafel en zijn we in verhouding een aantal soorten gaan blenden. Het idee was een wijn te maken die typisch als Duits is te herkennen. Rijk met een frisheid en lange afdronk, en vooral zomers, het seizoen dat iedereen toch meer witte wijnen drinken. Na 14 glazen te hebben samengesteld uit het vat had ik de blend gevonden.

De Tax Weiss 2021 was geboren: 65% Weissenburgunder Spätlese – 25% Grüner Veltliner QBA – 10 % Riesling QBA. Precies zoals ik het in mijn hoofd had komt de wijn nu in de fles. Is er een voordeel om een ‘eigen” wijn te maken? Ik denk het wel. Massa is vaak kassa, echter in ons vak is één ding zo belangrijk: Persoonlijkheid, kwaliteit en authenticiteit. Niet alleen op de winkelvloer of in je webshop, en zeker in het glas. Je relaties behoren te kunnen proeven dat de wijn van jou afkomt.



Dat geeft vertrouwen en de bevestiging waarom zij juist bij jou hun wijnen aanschaffen.

Dat is naar mijn oordeel een meerwaarde. Je geeft de klant meer keuze in het Franz Hahn wijnassortiment en bij het nuttigen van de wijn komt nog vaker je naam over de tafel. Een eigen uitstraling en eigen etiket maken dit compleet. Zaak is daarbij natuurlijk wel dat je de smaak van je relaties goed kent en de herkenbaarheid van de druivensoorten meer dan naar voren komt. Dé Tax Weiss gaat naar mijn oordeel een succes worden en op ons Open Huis op 1 april, géén grap, verwacht ik een grote groep relaties die weer heerlijk gaan genieten.


Martin dé wijnmaker zal dan zelf aanwezig om ook zijn wijnen te onderbouwen aan de proeftafel. Kwaliteit verloochend zich niet in de wijnmarkt die voor u helaas totaal niet transparant is,

daarom ik adviseer u graag. U bent van harte welkom 1 april van 17.00 - 20.00 uur om zelf te komen beoordelen wat betaalbare kwaliteit met u kan doen.


Graag tot ziens!

Erik Tax

33 weergaven0 opmerkingen