Zoeken

U kent het wellicht wel, een gezellige proeverij… Met vrienden een avond vermaak beleven geleidt door een vakman die je dan ook nog eens lekker door de materie heen voert. Heeft dat nog enig nut? Naar mijn mening niet.

De laatste 10 jaar zijn alle wijnbedrijven om elkaar heen gaan “hangen” om de consumenten tot zich te binden, niks mis mee zou je zeggen. Want deze consument wil ook nog eens vermaakt worden en gaat, als het goed is, jou voorzien van een (h)eerlijke omzet boost.


Mijn ervaring leert dat de huidige consument echt wel oren hebben naar dé anekdote en de werkelijke verhalen rondom de wereld van wijn. Want laten we eerlijk zijn een gewoon mens ziet door de bomen het bos niet meer of een fles die zij ter hand nemen gemaakt is volgens hun maatstaaf. En dat is jammer.

Ik kan natuurlijk een verhaal vertellen over de prijs, de kleur, en de aanbiedingen. Dat doen we op een Tax wijnproeverij dus niet!
Een avondje uit wordt het zeker, maar dan wel op het niveau en de verwachting die u als consument mag verwachten van een vakman. Na 2.5 uur weet u meer dan u wellicht had verwacht vooraf. In ieder geval over de wijnen die aan u voorbij zijn gekomen. Dan is er natuurlijk de vraag wat mag zo iets kosten?

Enthousiast uiteindelijk over uw keuze? Ik houd u dan niet tegen maar dat is zeker niet de insteek. Gewoon het product wijn met de Inns and Outs tot u nemen. U voelt zich hiermee gewoon te gast en ik verras u dan ook graag bij mij aan de proeftafel.


Een andere kijk op de zaak proeven....

Kijk eens op de website voor de volledige informatie. https://www.taxwijn.nl/proeverijen


Graag tot ziens

Erik Tax

17 weergaven0 opmerkingen

Afgelopen weekend heb ik een bezoek gebracht aan het Weinhaus die al jaren voor ons de leveranties verzorgt in het segment Duits. Dit land is qua wijnen nog steeds onderkent, zelfs door de echte wijnliefhebbers en dat is jammer. De hier betreffende Pfalzer wijnbouwgebied heeft en geeft zoveel kwaliteit in uw glas. Wijnmaker Martin Hochdörffer is een pionier in deze wijnstreek. Niks zoals het vroeger was, nu ook doen. Hoezo we hoeven niet te veranderen… Martin heeft zijn wijnopleiding gedaan in de gehele wereld en heeft ontdekt dat het zeker anders kan en moet.Het hier betreffende wijnbouwgebied heeft een ongelooflijke hoeveelheid kleine wijnbedrijven met een oppervlakte van minder dan 0.5 hectare. Vaak hobbymatig gerund en vaak net niet. Deze wijnbedrijven laten vaak hun wijnen na de pluk elders vergisten en bottelen. Het schort er dan ook vaak aan om op de kwaliteit van het fruit te letten, en dat is nu juist het belangrijkste! En zo is een 10-tal jaren geleden Weinhaus Franz Hahn ontstaan, met een visie. Martin ontdekt de laatste tijd veel van deze wijnboeren die nog een landje hebben staan met ook vaak onbekende druiven soorten, wat dacht u van o.a. de Dakapodruif ?

Zelf mij zei dit helemaal niks tot ik deze mocht proeven….. Zijn missie is om de wijnboeren op te voeden en de kwaliteit te leveren die hij graag ziet, betaald daarvoor een meer dan goede prijs, en gaat ermee aan de slag. Het voordeel hiervan is dat hij door het jaar heen geen wijngaarden hoeft te onderhouden, sterker nog, hij heeft geeneens één wijngaard! Wat hij wel heeft is heel veel kennis en kunde en supermoderne wijnapparatuur. Zijn bedrijf is eigenlijk een echte wijnmakerij maar dan op topniveau. De prijzen die hij heeft behaald op de grote internationale wijnconcoursen bevestigen zijn passie. Wat ben ik blij zijn producten te mogen verkopen.

Zoals gezegd was ik het afgelopen weekend in dat prachtige wijnbouwgebied. Op maandagmorgen heb ik er mijn eigen Tax Weiss 2021 mogen samenstellen en dat viel niet mee en vraagt veel geduld en proefkunde. De huidige wijnen in mijn assortiment bestaat al uit meer dan 13 soorten. Doordat je natuurlijk regelmatig een fles daarvan drinkt krijg je op een moment het idee “iets” te missen in het assortiment. De uitnodiging van Martin heb ik dan ook met beide handen aangenomen.


Om 10.00 uur kwamen de wijnen vers van het vat op tafel en zijn we in verhouding een aantal soorten gaan blenden. Het idee was een wijn te maken die typisch als Duits is te herkennen. Rijk met een frisheid en lange afdronk, en vooral zomers, het seizoen dat iedereen toch meer witte wijnen drinken. Na 14 glazen te hebben samengesteld uit het vat had ik de blend gevonden.

De Tax Weiss 2021 was geboren: 65% Weissenburgunder Spätlese – 25% Grüner Veltliner QBA – 10 % Riesling QBA. Precies zoals ik het in mijn hoofd had komt de wijn nu in de fles. Is er een voordeel om een ‘eigen” wijn te maken? Ik denk het wel. Massa is vaak kassa, echter in ons vak is één ding zo belangrijk: Persoonlijkheid, kwaliteit en authenticiteit. Niet alleen op de winkelvloer of in je webshop, en zeker in het glas. Je relaties behoren te kunnen proeven dat de wijn van jou afkomt.Dat geeft vertrouwen en de bevestiging waarom zij juist bij jou hun wijnen aanschaffen.

Dat is naar mijn oordeel een meerwaarde. Je geeft de klant meer keuze in het Franz Hahn wijnassortiment en bij het nuttigen van de wijn komt nog vaker je naam over de tafel. Een eigen uitstraling en eigen etiket maken dit compleet. Zaak is daarbij natuurlijk wel dat je de smaak van je relaties goed kent en de herkenbaarheid van de druivensoorten meer dan naar voren komt. Dé Tax Weiss gaat naar mijn oordeel een succes worden en op ons Open Huis op 1 april, géén grap, verwacht ik een grote groep relaties die weer heerlijk gaan genieten.


Martin dé wijnmaker zal dan zelf aanwezig om ook zijn wijnen te onderbouwen aan de proeftafel. Kwaliteit verloochend zich niet in de wijnmarkt die voor u helaas totaal niet transparant is,

daarom ik adviseer u graag. U bent van harte welkom 1 april van 17.00 - 20.00 uur om zelf te komen beoordelen wat betaalbare kwaliteit met u kan doen.


Graag tot ziens!

Erik Tax

33 weergaven0 opmerkingen

Afgelopen vrijdag heb ik deel mogen uitmaken van het nieuwe NPO 3 programma “de Prijsknaller”. Een typisch format die (gelukkig) alleen in Nederland kans van slagen heeft. Waarom? Omdat wij het een onderliggende “sport” vinden om in dit geval een fles wijn van minder dan 4 euro aan te schaffen, erger nog, deze te torpederen als onze huiswijn. Erger nog het gemiddelde van een verkochte fles wijn in Nederland ligt rond de € 3,89(!).

Na 30 jaar in dit vak te vertoeven verbaasd mij dit niks. Het is al jaren een feit dat de grote spelers in de wijnmarkt een opdracht menen te moeten uitdragen. Wijn hoeft niet duur te zijn en bij ons vind je de lekkerste. Wijn is voor o.a. de supermarkt een zeer interessant artikel, marginaal dan. Naast de gewone boodschappen die hen zo ongeveer 8% brutomarge opleveren staat wijn met plm. 18 procent dus niet voor niks in meterslange stellingen.
Maar ja, de omschrijving van wijn in de Europese wijnwetgeving zegt eigenlijk maar één ding: Wijn is een drank gemaakt van vergiste druiven. Verder niks. Ik ga er niet meer over lopen peinzen maar dit voorval is al tientallen jaren gaande en niet te veranderen. Het ligt aan ons consumenten(!) om zuivere wijnen te kopen en niet alleen maar om van te genieten. Nee de hele wijn bedrijfshuishouding heeft hier baat bij. Wat dacht u van o.a. uw gezondheid. De beelden vertelde genoeg over de manier van het spuiten van Pesticiden om de turbo op de wijnstok te zetten. wilt u nog een “goedkoop” glaasje? De mensen die werken in de wijngaard ze kunnen er goed ziek van worden omdat dit gif hun gestel aan tast.

De o.a. Franse wetgever heeft erkent dat de wijnboeren Parkinson van kunnen krijgen bij contact met te veel Pesticiden, ze betalen zelfs de benadeelde, wilt u nog een “goedkoop” glaasje?

In ieder geval waren het duidelijke beelden die ons tot nadenken kan dwingen, kan.. Afgelopen zaterdag na de uitzending kreeg ik tientallen reacties van wijndrinkers en relaties van mijn winkel met de vraag: Hoe is dit nu mogelijk en waarom?


Tja daar is één antwoordt op. Zolang wij geen normale prijs willen betalen voor een product welke wij tot ons nemen zal het grootwinkelbedrijf u deze "troep" laten drinken. Laten we eerlijk zijn het is uw keuze! Dan nu de vraag: Wat is wel goede wijn waarbij goed wordt gelet op een gebruik van zo min mogelijk chemische toepassingen? Deze vraag kan ik eigenlijk alleen beantwoorden met het antwoordt: Koop bij de gedegen vakhandel en zeker niet onder de € 6,95 per fles. Een wijn geproduceerd onder deze prijs hoe rooskleurig het ook lijkt kan niet.

Als ik de productiekosten bekijk van alleen al het materiaal eromheen buiten de wijn om, kom ik in het ergste geval uit op minimaal € € 1.75. Zonder de wijn. De wijn minimaal € 0.65 ct. - Accijns € 0.66 per fles – Transport bv Frankrijk € 0.31 – Marge verkoopkanaal 20 % - Btw over de verkoopprijs 21 %! Lust nog een “goedkoop” glaasje? Een fles van € 3,95 verkoop kan niet op een normale gemaakt worden.


De “heren” in beeld tijdens de uitzending verschuilde zich aan hun klanten, de grote partijen. Ze zijn al zover gezakt dat als zij niet leveren zij ook geen boterham kunnen kopen.

Één ding is hier zeker mooi aan het licht gebracht en dit geldt niet alleen over een wijn. Wij kopen ons een slag in de rondte en zolang het naar verhouding met ons inkomen goedkoop is zal uw deal een lekker gevoel geven, toch?

Laten we daar eens vanaf gaan. Nadenken! En in mijn geval hoeft een fles wijn zeker niet altijd een grote aankoopprijs met zich mee te dragen. Echter een zuiver product in deze tijd moet toch wel de kern van uw aankoop worden. Voor u en de generatie na ons, want we kunnen de wereld niet blijven uitmergelen.

Ga eens gerust naar een vakman. Mijn collega’s en ik adviseren u graag, ook dat is een vak en u gaat gegarandeerd meer plezier opleveren bij het drinken van een goed en zuiver glas!

Als trouwe klant bent u zich hiervan bewust en bent u altijd bij ons in vertrouwde handen.

De uitzending kunt u hier bekijken


Graag tot ziens bij Tax Wijn voor een zuivere en lekkere wijn.

Erik Tax

86 weergaven0 opmerkingen