top of page
Zoeken

Een “eigen wijn” is meer dan een huiswijn…...


Afgelopen weekend heb ik een bezoek gebracht aan het Weinhaus die al jaren voor ons de leveranties verzorgt in het segment Duits. Dit land is qua wijnen nog steeds onderkent, zelfs door de echte wijnliefhebbers en dat is jammer. De hier betreffende Pfalzer wijnbouwgebied heeft en geeft zoveel kwaliteit in uw glas. Wijnmaker Martin Hochdörffer is een pionier in deze wijnstreek. Niks zoals het vroeger was, nu ook doen. Hoezo we hoeven niet te veranderen… Martin heeft zijn wijnopleiding gedaan in de gehele wereld en heeft ontdekt dat het zeker anders kan en moet.Het hier betreffende wijnbouwgebied heeft een ongelooflijke hoeveelheid kleine wijnbedrijven met een oppervlakte van minder dan 0.5 hectare. Vaak hobbymatig gerund en vaak net niet. Deze wijnbedrijven laten vaak hun wijnen na de pluk elders vergisten en bottelen. Het schort er dan ook vaak aan om op de kwaliteit van het fruit te letten, en dat is nu juist het belangrijkste! En zo is een 10-tal jaren geleden Weinhaus Franz Hahn ontstaan, met een visie. Martin ontdekt de laatste tijd veel van deze wijnboeren die nog een landje hebben staan met ook vaak onbekende druiven soorten, wat dacht u van o.a. de Dakapodruif ?

Zelf mij zei dit helemaal niks tot ik deze mocht proeven….. Zijn missie is om de wijnboeren op te voeden en de kwaliteit te leveren die hij graag ziet, betaald daarvoor een meer dan goede prijs, en gaat ermee aan de slag. Het voordeel hiervan is dat hij door het jaar heen geen wijngaarden hoeft te onderhouden, sterker nog, hij heeft geeneens één wijngaard! Wat hij wel heeft is heel veel kennis en kunde en supermoderne wijnapparatuur. Zijn bedrijf is eigenlijk een echte wijnmakerij maar dan op topniveau. De prijzen die hij heeft behaald op de grote internationale wijnconcoursen bevestigen zijn passie. Wat ben ik blij zijn producten te mogen verkopen.

Zoals gezegd was ik het afgelopen weekend in dat prachtige wijnbouwgebied. Op maandagmorgen heb ik er mijn eigen Tax Weiss 2021 mogen samenstellen en dat viel niet mee en vraagt veel geduld en proefkunde. De huidige wijnen in mijn assortiment bestaat al uit meer dan 13 soorten. Doordat je natuurlijk regelmatig een fles daarvan drinkt krijg je op een moment het idee “iets” te missen in het assortiment. De uitnodiging van Martin heb ik dan ook met beide handen aangenomen.


Om 10.00 uur kwamen de wijnen vers van het vat op tafel en zijn we in verhouding een aantal soorten gaan blenden. Het idee was een wijn te maken die typisch als Duits is te herkennen. Rijk met een frisheid en lange afdronk, en vooral zomers, het seizoen dat iedereen toch meer witte wijnen drinken. Na 14 glazen te hebben samengesteld uit het vat had ik de blend gevonden.

De Tax Weiss 2021 was geboren: 65% Weissenburgunder Spätlese – 25% Grüner Veltliner QBA – 10 % Riesling QBA. Precies zoals ik het in mijn hoofd had komt de wijn nu in de fles. Is er een voordeel om een ‘eigen” wijn te maken? Ik denk het wel. Massa is vaak kassa, echter in ons vak is één ding zo belangrijk: Persoonlijkheid, kwaliteit en authenticiteit. Niet alleen op de winkelvloer of in je webshop, en zeker in het glas. Je relaties behoren te kunnen proeven dat de wijn van jou afkomt.Dat geeft vertrouwen en de bevestiging waarom zij juist bij jou hun wijnen aanschaffen.

Dat is naar mijn oordeel een meerwaarde. Je geeft de klant meer keuze in het Franz Hahn wijnassortiment en bij het nuttigen van de wijn komt nog vaker je naam over de tafel. Een eigen uitstraling en eigen etiket maken dit compleet. Zaak is daarbij natuurlijk wel dat je de smaak van je relaties goed kent en de herkenbaarheid van de druivensoorten meer dan naar voren komt. Dé Tax Weiss gaat naar mijn oordeel een succes worden en op ons Open Huis op 1 april, géén grap, verwacht ik een grote groep relaties die weer heerlijk gaan genieten.


Martin dé wijnmaker zal dan zelf aanwezig om ook zijn wijnen te onderbouwen aan de proeftafel. Kwaliteit verloochend zich niet in de wijnmarkt die voor u helaas totaal niet transparant is,

daarom ik adviseer u graag. U bent van harte welkom 1 april van 17.00 - 20.00 uur om zelf te komen beoordelen wat betaalbare kwaliteit met u kan doen.


Graag tot ziens!

Erik Tax

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


Anker 1
bottom of page