top of page
Zoeken

Water bij de wijn.........

Bijgewerkt op: 17 aug. 2018De tropische temperaturen van afgelopen weken hebben er misschien wel voor gezorgd dat u iets vaker een glas wijn hebt genuttigd.

De avonden op uw terras waren van dien aard dat het “vakantiegevoel" vaker voorbij kwam dan u misschien lief was. Ach wat, alles met mate en voor de gezelligheid.

De totale wijnconsumptie zal dit jaar wel iets zijn gestegen, maar is vergeleken met andere landen nog best wel acceptabel. 24,8 liter per persoon (+18). Dat is ongeveer 1 glas wijn per dag.

Meer hierover weten? Kijk dan hier.

Nu denkt u misschien: "Dat is niet echt veel". "Klopt" en is zeker binnen de grenzen van de vaak gesuggereerde alcoholverslaving. De wijze heren en dames melden dat meer dan twee consumpties van deze heerlijke nectar per dag, u in de gevarenzone komt.

U bepaalt natuurlijk zelf wat “kan”, en de stof alcohol geeft u snel genoeg de waarschuwing om op te passen. Juist met heel warm weer merkt u dit zeer snel.

Op hete dagen moeten we vooral veel water drinken, om de vochthuishouding op peil te houden. En dat is bij velen niet bekend. Ook bij het nuttigen van wijn is het verstandig om water tot u te nemen. Bij elk glas wijn een glas water kan een hoop ellende voorkomen.Alcohol zorgt er namelijk mede voor dat uw lichaam uitdroogt. Bij het afbreken van deze stof verdampt er ook vocht uit uw lichaam. Dé bekende kater c.q. hoofdpijn na een (te) gezellige avond is één der tekenen. Uw aderen in uw hoofd verwijden en dat is de oorzaak van uw kwaal. Veel water drinken tijdens en na het uitgebreide diner of feest is de remedie.

Veel vrouwelijke liefhebbers van rode wijn krijgen op latere leeftijd de klacht van hoofdpijn en migraine na zelfs het drinken van één glas. Een bekend fenomeen. Vaak is hierbij de hormonenhuishouding de oorzaak, of toch niet. Diversen onderzoeken geven aan dat dit vaak een mythe is en hier kunt u er alles over lezen.


Geen mythe is het feit dat in het verleden er met de stof sulfiet rijkelijk werd gewerkt, om van een slechte wijn een acceptabele smaak te creëren. Een wondermiddel om oxidatie na de oogst van de druiven tegen te gaan, en als conserveringsmiddel te dienen. Deze stof wordt nog steeds gebruikt en helaas is er geen alternatief. De E.U. heeft 8 jaar geleden geroepen deze stof te willen verbieden in het belang van de volksgezondheid. Jammer, er is namelijk geen andere stof die de plaats hierin kan overnemen. Wel is de wet enorm aangepast in de toegestane hoeveelheid per fles wijn.

Best goed, want weet u nog vroeger op de camping in Frankrijk? Een fles á FF. 9,-?

u kon s'morgens de tent niet meer uitkomen.......


Al met al:

Water drinken bij uw gematigde wijnconsumptie is een prachtige remedie en zo simpel.

Geniet van dit prachtige product, echter met mate.


Graag tot ziens aan de proeftafel, met ook altijd een flesje water!


Erik Tax

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Anker 1
bottom of page