top of page
Zoeken

Weet u wat u drinkt?

Afgelopen vrijdag heb ik deel mogen uitmaken van het nieuwe NPO 3 programma “de Prijsknaller”. Een typisch format die (gelukkig) alleen in Nederland kans van slagen heeft. Waarom? Omdat wij het een onderliggende “sport” vinden om in dit geval een fles wijn van minder dan 4 euro aan te schaffen, erger nog, deze te torpederen als onze huiswijn. Erger nog het gemiddelde van een verkochte fles wijn in Nederland ligt rond de € 3,89(!).

Na 30 jaar in dit vak te vertoeven verbaasd mij dit niks. Het is al jaren een feit dat de grote spelers in de wijnmarkt een opdracht menen te moeten uitdragen. Wijn hoeft niet duur te zijn en bij ons vind je de lekkerste. Wijn is voor o.a. de supermarkt een zeer interessant artikel, marginaal dan. Naast de gewone boodschappen die hen zo ongeveer 8% brutomarge opleveren staat wijn met plm. 18 procent dus niet voor niks in meterslange stellingen.
Maar ja, de omschrijving van wijn in de Europese wijnwetgeving zegt eigenlijk maar één ding: Wijn is een drank gemaakt van vergiste druiven. Verder niks. Ik ga er niet meer over lopen peinzen maar dit voorval is al tientallen jaren gaande en niet te veranderen. Het ligt aan ons consumenten(!) om zuivere wijnen te kopen en niet alleen maar om van te genieten. Nee de hele wijn bedrijfshuishouding heeft hier baat bij. Wat dacht u van o.a. uw gezondheid. De beelden vertelde genoeg over de manier van het spuiten van Pesticiden om de turbo op de wijnstok te zetten. wilt u nog een “goedkoop” glaasje? De mensen die werken in de wijngaard ze kunnen er goed ziek van worden omdat dit gif hun gestel aan tast.

De o.a. Franse wetgever heeft erkent dat de wijnboeren Parkinson van kunnen krijgen bij contact met te veel Pesticiden, ze betalen zelfs de benadeelde, wilt u nog een “goedkoop” glaasje?

In ieder geval waren het duidelijke beelden die ons tot nadenken kan dwingen, kan.. Afgelopen zaterdag na de uitzending kreeg ik tientallen reacties van wijndrinkers en relaties van mijn winkel met de vraag: Hoe is dit nu mogelijk en waarom?


Tja daar is één antwoordt op. Zolang wij geen normale prijs willen betalen voor een product welke wij tot ons nemen zal het grootwinkelbedrijf u deze "troep" laten drinken. Laten we eerlijk zijn het is uw keuze! Dan nu de vraag: Wat is wel goede wijn waarbij goed wordt gelet op een gebruik van zo min mogelijk chemische toepassingen? Deze vraag kan ik eigenlijk alleen beantwoorden met het antwoordt: Koop bij de gedegen vakhandel en zeker niet onder de € 6,95 per fles. Een wijn geproduceerd onder deze prijs hoe rooskleurig het ook lijkt kan niet.

Als ik de productiekosten bekijk van alleen al het materiaal eromheen buiten de wijn om, kom ik in het ergste geval uit op minimaal € € 1.75. Zonder de wijn. De wijn minimaal € 0.65 ct. - Accijns € 0.66 per fles – Transport bv Frankrijk € 0.31 – Marge verkoopkanaal 20 % - Btw over de verkoopprijs 21 %! Lust nog een “goedkoop” glaasje? Een fles van € 3,95 verkoop kan niet op een normale gemaakt worden.


De “heren” in beeld tijdens de uitzending verschuilde zich aan hun klanten, de grote partijen. Ze zijn al zover gezakt dat als zij niet leveren zij ook geen boterham kunnen kopen.

Één ding is hier zeker mooi aan het licht gebracht en dit geldt niet alleen over een wijn. Wij kopen ons een slag in de rondte en zolang het naar verhouding met ons inkomen goedkoop is zal uw deal een lekker gevoel geven, toch?

Laten we daar eens vanaf gaan. Nadenken! En in mijn geval hoeft een fles wijn zeker niet altijd een grote aankoopprijs met zich mee te dragen. Echter een zuiver product in deze tijd moet toch wel de kern van uw aankoop worden. Voor u en de generatie na ons, want we kunnen de wereld niet blijven uitmergelen.

Ga eens gerust naar een vakman. Mijn collega’s en ik adviseren u graag, ook dat is een vak en u gaat gegarandeerd meer plezier opleveren bij het drinken van een goed en zuiver glas!

Als trouwe klant bent u zich hiervan bewust en bent u altijd bij ons in vertrouwde handen.

De uitzending kunt u hier bekijken


Graag tot ziens bij Tax Wijn voor een zuivere en lekkere wijn.

Erik Tax

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Anker 1
bottom of page