Wijnen om van te genieten, altijd........
Tiramisu
Zoals het hoort op z'n Italiaans
Tiramisu is een gerecht met twee lagen. De onderste laag bestaat uit savoiardi-biscuits, welke zijn verzadigd met espresso en daarna zijn besprenkeld (volgens de Italianen zelf: ‘gekust’) met een sterke drank: meestal Marsalawijn. De bovenste laag bestaat uit een mengsel van mascarpone en zabaglione. Mascarpone is een frisse kaassoort op basis van lichte room. Zabaglione is een combinatie van eidooiers, suiker en Marsalawijn. Het gerecht heeft een topping van cacaopoeder.
Bereiding:
​​
-
Zet sterke koffie, laat dit afkoelen en meng het met de Amaretto
-
Splits de eieren en bewaar de eiwitten en de dooiers in een aparte kom. Zorg ervoor dat je kom en mixer vet vrij zijn (haal er bijvoorbeeld een keukenpapiertje met citroensap langs).
-
Doe een snuf zout bij de eiwitten en klop ze stijf met de keukenmachine of mixer. De eiwitten zijn stijf als je de kom op zijn kop houdt en het er niet uit loopt.
-
Klop de dooiers op met de suiker, tot een romig mengsel. Roer hier de mascarpone door. Als de crème glad is vouw je voorzichtig de geklopte eiwitten erdoor.
-
Bedek een schaal met een laag lange vingers met de suikerlaag naar boven. Besprenkel de helft van de koffie over de lange vingers.
-
Verdeel de helft van het eimengsel over de lange vingers. Bedek dit weer met een laag lange vingers en besprenkel dit met de overige koffie. Verdeel tot slot het laatste eimengsel over de lange vingers.
-
Doe flink wat cacao in een (thee-)zeefje en bestrooi de tiramisu met een dikke laag cacao. Dek de tiramisu af met plasticfolie en laat haar minstens 3 uur in de koelkast staan.
Basisrecept
Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd/baktijd: 3 uur
Aantal: 8-10 personen
Ingrediënten:
-
1 kopje sterke koffie
-
eventueel 8 eetlepels Amaretto
-
500 gram mascarpone
-
4 eieren
-
20 gram suiker
-
een snuf zout
-
1 pak lange vingers
-
cacaopoeder ter garnering
-
Extra benodigd: een grote rechthoekige of vierkante schaal
​