top of page
Zoeken

Mag het ietsjes minder?

Na de drukke decembermaand, en niet alleen voor ons, is het altijd weer zaak om te evalueren en toe te leven naar een nieuw jaar. Geweldig vind ik het om te zien dat alle media de kans aangrijpen om iedereen weer even in de alcohol technisch basic stand te zetten. Minder drinken, nee, helemaal niet drinken 30 dagen lang! Wat een knevel om in te leven, en niet alleen de alcohol die niet mag. Alles moet minder, het is beter voor u......

De tijd dat in Zuid Europese landen tijdens de lunch als "gewoonte" een glas wijn werd gedronken ligt echt alweer flink achter ons. En daarbij, wij Nederlanders zijn nooit zo van "op de dag" tot een wijnconsumptie over te gaan, daarvoor zijn wij te nuchter denk ik.

Doseren in het gebruik van o.a. alcohol is volgens mij de juiste methode en nog niet eens zo slecht. Alcohol wordt nu helaas neergezet als een bijna zware drug. Zo jammer. Natuurlijk ik leef van de verkoop ervan, maar ook is het onze verplichte taak om te bepalen of iemand te veel drinkt, tenminste als deze bij mij in de zaak een product wil kopen. Niet als een klassenleraar maar wel de zaken niet aanbieden waarvan je weet dat het toch flink fout kan lopen. Gewoon een verplichting!


Lang geleden was het een keer goed raak, een dame die dusdanig naar alcohol rook in de winkel. Een gesprek was er wel te voeren, maar je merkte dat het allemaal niet van harte ging.

Een "geleefde" dame zoals wij dat in vakjargon benoemen, zo jammer...

De gekozen fles wijn op de toonbank staarde haar en mij aan. Ik begon een gesprek met de vraag of er bewust met dit product werd omgegaan, subtiel maar wel duidelijk. Een schot in de roos, want ik moest eens weten hoeveel verdriet zij had. De terugkoppeling van mij hierover was de stelling dat alcohol op dit moment niet de oplossing kon zijn. Zij liet de fles staan, groeten mij en verliet het pand.

Zes maanden later, het was één minuut na openingstijd kwam er een leuke dame binnen. Ik herkende haar bijna niet..... Op een gegeven moment bedankte zij mij voor het negatieve koopadvies op de bewuste dag dat ze de fles liet staan. Ze vertelde mij dat ze naar haar laatste bezoek gelijk naar haar huisarts was gegaan om het probleem aan te kaarten.

Ze is nu niet zero alcohol maar kent nu haar grenzen, en is mij dankbaar dat ik op het juiste moment en met de juiste methode haar ogen heb geopend.


Het is gewoon onze plicht als verstrekker om alert te zijn, waakzaam en iedereen voor te lichten dat zero alcohol niet het streven hoeft te zijn. Echter wel altijd met mate! Iemand die relatief weinig drinkt en met de kerstdagen 6 glazen wijn nuttigt zal echt wel een probleem hebben de volgende dag. Mag het ietsjes minder zijn? Natuurlijk, maar helemaal zonder voor langere tijd? Dat mag en kan, maar daar worden de liefhebber niet echt blij van.

Want zoals de tien wijngeboden ons vertellen:
1. Drink alleen wat je graag drinkt.

2. Staar je niet blind op grote jaren.

3. Sta open voor het onbekende.

4. Betaal de wijn, niet de naam.

5. Schenk wijn alleen op z'n best.

6. Wees een genieter, geen ontleder.

7. Het etiket vertelt de herkomst, niet de kwaliteit.

8. Decanteer alleen wanneer nodig.

9. Deel je beste fles met je beste vriend.

10. Drink niet te veel en met mate.


Graag tot ziens bij Tax

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Anker 1
bottom of page