top of page
Zoeken

Zou het aan de wijn hebben gelegen?

Bijgewerkt op: 4 mei 2019


Afgelopen week was het voor de meeste mensen een feestweek. Voor bijna alle mensen dan.

Er zijn ook mensen die moesten werken, mensen die niks met het koningshuis hebben, je kunt wel dertien in een dozijn redenen voorleggen. Waar het hierover gaat, is het feit dat wijn op zoveel diverse en bijzondere gelegenheden wordt genuttigd. Een stukje beleving.....

 

Afgelopen week zijn wij in de privésfeer naar een uitvaart getogen om de laatste eer te bewijzen en vooral onze vrienden mentaal te steunen. Het was geen zware kerkelijke ceremonie, maar een frisse en zeker niet te moderne versie van een waardig herdenkingsmoment. De overleden dame van 67 jaar(!) had voor haar dienst bijna alles zelf geregeld. Er was een ziektebeeld maar zij had nog voldoende spirit om haar eigen wil op te leggen. Mooi!

Bij binnenkomst in de brasserie zaten de eerste gasten al aan de tafel met koffie en een luxe bonbons. Waterfles op tafel, de sfeer was best wel relaxed.

Het bijzondere is tevens dat op deze locatie de ondernemer gewoon een uitvaart toelaat in zijn bedrijf. Anno 2019 zijn er nog voldoende bedrijven die faliekant tegen een uitvoering van een uitvaart zijn in hun horecagelegenheid, bijzonder.......

Op een bepaald moment werd de kist met de overledene waardig door de familie in de zaal gebracht. De dienst begon en er werd door diverse naasten een mooi woord gesproken en muziek gespeeld.


 

Na ongeveer een half uur, de zoon had net een mooie anekdote voordracht gehouden, kwamen van alle kanten bedieningsmedewerkers de zaal in om koffie bij te schenken, "iets anders mag ook" werd er nog gezegd.

Diverse glazen wijn werden er ingeschonken, en ik vond dat mooi om te zien. De muziek speelde gewoon door op de achtergrond en binnen 10 minuten waren de plusminus 100 gasten voorzien van een gezegende consumptie.


Een glas heerlijke wijn "hoort" bij een uitvaart anno nu

De dienst liep op zijn einde en de aanwezige werden gevraagd om nog een tijdje te blijven. De condoleance zou door de familie al lopende door de ruimte worden afgenomen. Prachtig.

De wijnglazen werden goed bijgevuld, en de gesprekken kwamen lekker los. Niet te veel, maar voldoende om gezapig deze condoleance te doorstaan. Zelfs geen (kleffe) cake maar een lekkere bitterbal. Lekker, zelfs of juist met een glas wijn...... Het zijn nooit van die leuke bijeenkomsten, maar het hoort wel bij het leven! Iedereen komt of gaat het nog een keer tegenkomen. De familie deed zijn uitgeleide met de overledene en de gasten vormde een erehaag. In besloten kring zou de dag waardig worden afgesloten. Nu weet ik uit betrouwbare bron dat ook hier iets met (bubbel) wijn ging plaatsvinden.


Kijk en dat vind ik nu zo bijzonder aan ons product wijn. Wijn is lekker, zeer afwisselend en al eeuwen zover ingeburgerd dat ook "op de dag" dit perfect past bij diverse gelegenheden, zelfs tijdens een herdenkingsdienst.


De sfeer was mooi en waardig deze middag zei ik na afloop tegen mijn vrouw. Ze stemde in en zei er direct achteraan:

"Dat heeft mede ook aan de lekkere wijn gelegen"


 

Graag tot ziens maar dan in een andere setting!


Erik Tax

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Anker 1
bottom of page