Zoeken

Bijgewerkt: 4 mei 2019


Afgelopen week was het voor de meeste mensen een feestweek. Voor bijna alle mensen dan.

Er zijn ook mensen die moesten werken, mensen die niks met het koningshuis hebben, je kunt wel dertien in een dozijn redenen voorleggen. Waar het hierover gaat, is het feit dat wijn op zoveel diverse en bijzondere gelegenheden wordt genuttigd. Een stukje beleving.....


Afgelopen week zijn wij in de privésfeer naar een uitvaart getogen om de laatste eer te bewijzen en vooral onze vrienden mentaal te steunen. Het was geen zware kerkelijke ceremonie, maar een frisse en zeker niet te moderne versie van een waardig herdenkingsmoment. De overleden dame van 67 jaar(!) had voor haar dienst bijna alles zelf geregeld. Er was een ziektebeeld maar zij had nog voldoende spirit om haar eigen wil op te leggen. Mooi!

Bij binnenkomst in de brasserie zaten de eerste gasten al aan de tafel met koffie en een luxe bonbons. Waterfles op tafel, de sfeer was best wel relaxed.

Het bijzondere is tevens dat op deze locatie de ondernemer gewoon een uitvaart toelaat in zijn bedrijf. Anno 2019 zijn er nog voldoende bedrijven die faliekant tegen een uitvoering van een uitvaart zijn in hun horecagelegenheid, bijzonder.......

Op een bepaald moment werd de kist met de overledene waardig door de familie in de zaal gebracht. De dienst begon en er werd door diverse naasten een mooi woord gesproken en muziek gespeeld.



Na ongeveer een half uur, de zoon had net een mooie anekdote voordracht gehouden, kwamen van alle kanten bedieningsmedewerkers de zaal in om koffie bij te schenken, "iets anders mag ook" werd er nog gezegd.

Diverse glazen wijn werden er ingeschonken, en ik vond dat mooi om te zien. De muziek speelde gewoon door op de achtergrond en binnen 10 minuten waren de plusminus 100 gasten voorzien van een gezegende consumptie.


Een glas heerlijke wijn "hoort" bij een uitvaart anno nu

De dienst liep op zijn einde en de aanwezige werden gevraagd om nog een tijdje te blijven. De condoleance zou door de familie al lopende door de ruimte worden afgenomen. Prachtig.

De wijnglazen werden goed bijgevuld, en de gesprekken kwamen lekker los. Niet te veel, maar voldoende om gezapig deze condoleance te doorstaan. Zelfs geen (kleffe) cake maar een lekkere bitterbal. Lekker, zelfs of juist met een glas wijn...... Het zijn nooit van die leuke bijeenkomsten, maar het hoort wel bij het leven! Iedereen komt of gaat het nog een keer tegenkomen. De familie deed zijn uitgeleide met de overledene en de gasten vormde een erehaag. In besloten kring zou de dag waardig worden afgesloten. Nu weet ik uit betrouwbare bron dat ook hier iets met (bubbel) wijn ging plaatsvinden.


Kijk en dat vind ik nu zo bijzonder aan ons product wijn. Wijn is lekker, zeer afwisselend en al eeuwen zover ingeburgerd dat ook "op de dag" dit perfect past bij diverse gelegenheden, zelfs tijdens een herdenkingsdienst.


De sfeer was mooi en waardig deze middag zei ik na afloop tegen mijn vrouw. Ze stemde in en zei er direct achteraan:

"Dat heeft mede ook aan de lekkere wijn gelegen"


Graag tot ziens maar dan in een andere setting!


Erik Tax

92 keer bekeken0 reacties



De afgelopen weken waren voor mij een periode van "wat gaan we doen", en wat moet anders. Luisteren naar de bezoekers van je winkel is dan heel belangrijk. Want zoals zo vaak gezegd, een wijnwinkel anno 2019 is meer dan de deur openen en je klanten een lekkere fles meegeven.

Van de ondernemers in de detailhandel wordt veel gevraagd om tot een succes te komen en te blijven. Marketing is het onderdeel wat ongeveer 50% van de tijd opslokt. De "markt" veranderd met de dag en iedereen denkt het gouden ei te hebben gevonden.


Helaas of eigenlijk gelukkig voor u als wijnconsument is dat maar beter ook. Hoe zet je het "nieuwe" in de markt, waarom, en met welk doel.


De tijdsdruk van de huidige consument is dan ook de reden dat we steeds met iets nieuws de consument willen verrassen. Lekker uitdagen om weer eens op "bezoek" te komen.


De tendens om in wijnwinkel te komen proeven loopt door de drukke agenda's van éénieder terug. Echt de tijd nemen, luisteren naar het zoveelste verhaal van de vinoloog, het is niet meer zo van deze tijd.


Wat echter wel is opgevallen, de bezoekers staan wel open voor de informatie over wijn, echter niet op het moment van het bezoek aan ons. Al jaren leveren wij bij de wijnen als cadeau of als huisgebruik een duidelijke overzichtelijke wijnfactsheet. In Jip en Janneke taal gesproken: Een A4 blad waar de technische zaken en weetjes over de wijnen zijn vermeldt. Leuk voor de krijger van het cadeau, goed voor u als gever. De ontvanger ziet dat er immers meer dan alleen aandacht aan is besteed. Hierdoor blijkt dat de wijnconsument best wel open staat voor veel ongebruikelijke informatie dan alleen lekker en kwaliteit.


Dus de volgende vragen kunnen naar mijn mening in een consumenten stelling worden gevraagd: Waarom u elke keer als er een fles wordt opengemaakt niet alle ins en outs hierover weet? Waarom u het werk uit handen nemen door een pakket wijnen te selecteren die geheel in het huidige seizoen past? Waarom u niet altijd "iets nieuws" en vooral anders te laten proeven op uw thuislocatie?

Vandaar dat dé Tax Proefdoos is geboren!


Het fenomeen Proefdoos is zeker niet nieuw, 1001 wijnwinkels voeren deze wel. Echter de achterliggende gedachte moet meer zijn dan alleen maar een doosje vullen en afsturen of meegeven. Zo moet er goed worden nagedacht over de logistiek, verpakking, bestelmogelijkheden en vooral de verscheidenheid van de inhoudt. Ook het aspect kwaliteit moet staan als een huis, daar staan wij altijd voor...

Nog belangrijker voor u: Bij een eventuele herhalingsaankoop b.v. drie maanden later, moet de proefdoos echt weer anders gevuld zijn.


Het grootste voordeel van deze doos is dat u in relatief korte tijd volledig op de hoogte bent van het Tax assortiment en dat u kwaliteit in uw glas (nog) meer gaat waarderen. Een echte win win situatie! U proeft en drinkt zeer veel verschillende wijnen en ontdekt heel snel uw persoonlijke smaak. Natuurlijk is deze niet samengesteld (zoals zo vaak) in het lage prijssegment. De wijnen moeten naar mijn oordeel hét karakter hebben van de streek, druivensoort, deze moeten een schoolvoorbeeld zijn! Daar staan we altijd voor.



Een proefdoos met kwaliteit en duidelijkheid

Het in huis halen van zo'n doos is al helemaal gemakkelijk. Online besteld is staat deze in Arnhem e.o. binnen 5 uur bij u thuis! Op de website ziet u tevens wat er in de doos verborgen zit, en elke 1e van de maand is er een nieuwe versie verkrijgbaar.


Als u een echte fan van dit idee wordt hoeft u niet bang te zijn de volgende maanden dezelfde wijnen aan te treffen. Uw aankoop wordt bijgehouden in een beveiligd bestand volgens de A.V.G. wetgeving, zoals dat hoort en moet. Live de doos ophalen in de winkel kan natuurlijk ook. Nog leuker? Geef deze doos eens cadeau aan uw familie of vrienden, via de Tax Cadeau Service met drie klikken geregeld! En de prijs is altijd inclusief verzending door heel Nederland!



De vraagstelling leerzaam of achterhaald is naar mijn oordeel hiermee wel beantwoordt.

Leerzaam? dat zeker, zelf als vinoloog leren wij nog elke week.


Achterhaald? Dat zeker niet. De moderne consument heeft nu eenmaal weinig tijd en zoekt naar de mogelijkheden om e.a. ook privé, compact in te vullen.


Graag verneem ik uw bevindingen!


Met een Vineuze groet,


Erik Tax







34 keer bekeken0 reacties











Het allerleukste om een blog te schrijven vind ik de onvolprezen wijze die je kunt gebruiken om te schrijven, zelf een tikfout wordt niet radicaal afgestraft. Je laat de lezers wel in hun waarde, echter je kunt ongecompliceerd je eigen ideeën en meningen kwijt. De lezer bepaalt bij het zien van de inhoudt of het voor hem of haar een meerwaarde heeft. Win win situatie heet dat.....!


Het onderwerp welke ik vandaag op tafel leg kan pre care zijn voor sommige consumenten. Andere lachen erom en roepen "Hype", en zo heeft iedereen wel een mening. Ik vond het tijd om mijzelf er eens goed in te verdiepen in de term Vegan wijnen. Dit soort typen wijnen wordt eigenlijk al jaren gemaakt, soms eigenlijk onbewust.....


De Biodynamische wijnbouw is ontwikkeld in de jaren 50 van de vorige eeuw. Kort gezegd was er een groepering van producenten en consumenten die hadden ontdekt dat door mindere en geen toevoeging van kunstmest de druiven gezonder waren van nature.


Vaak ging dat ook onder de noemer van, laat de wijngaard maar leven, we doen niks hierin behalve snoeien en laten de natuur op zijn beloop.



Verwachtingsvol keek men in de maand september in de wijngaard hoe hard de druivenstok heeft moeiten werken. In een gemiddeld jaar ging het wel met het uiteindelijk resultaat dat werd gehaald, echter er zijn in wijnland meer gemiddelde c.q. mindere jaren dan goede jaren. In de tijd van de jaren '80 was een Bio wijn ook geen pretje om te drinken. Groen in de neus, met andere worden vaak geen rijpe tannine, grof in de mond ook vaak veel zuur enz.. enz.. maar het was Bio Dynamisch! Tijden veranderen en ook in deze tak van sport heeft met geleerd. Natuurlijk, de technologie en meer kennis heeft ook meegeholpen om e.a. beter op de rit te zetten,. Pas sinds 2012 bestaat er in de E.U. officieel de wet op Biologische wijn. Deze moet volgens de wet natuurlijk aan bepaalde eisen voldoen.



Om lekkere wijn te maken ontkomt de "normale" wijnboer er soms niet aan om de natuur een handje te helpen, en zijn oogst veilig te stellen. De wijnboeren zijn zich er langzaam van bewust dat de natuur zo vredig mogelijk moet worden behandeld. Maar ja soms ontkom je er niet aan om te behandelen voor een optimaal resultaat.


Slechts 4% van het arsenaal wereldwijd wordt geëxploiteerd op de biologische wijze. En toch zit het fenomeen en de denkwijze in de lift, ook bij de producenten en wijnboeren.

De gedachtegang moet anders en er zijn ook voldoende middelen om op natuurlijk wijze bv ziektes uit de wijngaarden te verdrijven. Denk hierbij aan insecten die bepaalde schimmels eten, echter alleen de schimmels. De wijnboer hoeft dan niet, of minder de wijngaard in om te spuiten.


Al met al een enorme vooruitgang. Je ziet trouwens dat de echte top producenten er heel goed over hebben nagedacht waarom nu wijn te maken op de Bio wijze. Één van de belangrijkste redenen is het"besparen" van het land en de stokken. Niet klakkeloos produceren, maar met beleid. Ik kan u nog veel vertellen over bv Biodynamische Wijnbouw. Het is allemaal te veel, en voor de gemiddelde consument eigenlijk niet zo relevant. Toch er nog meer over weten? Mijn docent van de Wijnacademie en Oinos opleiding, en meester wijnkenner Gerhard Horstink, heeft er een meer dan diepgaand verhaal overgemaakt. Hier vindt u zijn relaas.



En als we dan dachten toch netjes een bio wijn te maken, dachten goed bezig te zijn, is er een relatief nieuw fenomeen. De Vegan wijn In de "grote stad" Amsterdam helemaal "hot" volgens insiders. Zelfs bij de restaurantgasten die een Deep Roasted Picanha naar binnen aan het werken zijn..... De wijn moet vegan zijn! Wat is dan vegan? Laat ik niet het gehele wijnproces doornemen, maar wel de staart ervan.

U koopt een fles wijn, schenkt deze in en ziet dat deze niet geheel helder is. Terug met die fles, maar....echter de wijn kan ook vegan zijn. En dat betekent officieel dat de wijn niet is geklaard, dus helder gemaakt is, met dierlijke producten voor het bottelen van de fles.




Nog beter te zien bij witte wijn hier nu niet geklaard zo uit de tank en dus VEGAN ?

Van oudsher werd dat gedaan met echte eiwitten. Zal nooit vergeten het moment dat ik met de Vinologenopleiding bij Château Cheval Blanc in de St. Emilion stond te proeven, en één der medestudenten vroeg of het eigeel ook in de wijn terecht kwam met de klaring, hilarisch! Monsieur van Leeuwen, de wijnmaker zei: Nee die gebruiken we voor het ontbijt voor de komende acht maanden voor het gehele dorp. Om maar aan te geven de hoeveelheid die nodig was in een relatief klein wijnhuis.



Eiwitten komen natuurlijk van eieren, dus dat is niet veganistisch! En deze consumenten hebben zichzelf al heel veel laten ontvallen, nu ook de wijn nog? Want naast de dure methode met eieren worden er ook andere methode gebruikt. En ja u snapt het al die zijn afkomstig van dierlijke "producten". Gelukkig zijn er ook wijnboeren die gewoon niet klaren bij hun rode wijn. Zuiver werken en heel langzaam bottelen, en dan kan de wijn niet voor 100% helder zijn. Dus resumé: Vegan wijn is hot ook onder de vlees eters(!), echter indien een wijn dit predicaat draagt betekent dit niet meer dan dat er of niet is geklaard, of dat er alternatieve middelen zijn gebruikt om te klaren.

Het is 2019 en er is zoveel keus, er zijn zoveel ideeen, en zoveel wijnaanbod.

Voor mij is het van belang dat een wijn lekker is naar mijn smaak en deze zuiver is gemaakt En als deze dan ook nog bio en vegan is? Prima!




Ook bij Tax heb ik nu ook een Vegan Wijn aan het assortiment toegevoegd. Eigenlijk bij toeval, bij het blind proeven van deze wijn werd ik zo enthousiast......


Deze staat komende maand open op de proeftafel, wij zijn overtuigd!


Santé

Erik Tax









53 keer bekeken0 reacties
 
© Tax Wijn 2021
download.png
linked+linkedin+logo+social+icon-1320191
266px-Instagram_logo_2016.svg.png