top of page
Zoeken

ree










Het allerleukste om een blog te schrijven vind ik de onvolprezen wijze die je kunt gebruiken om te schrijven, zelf een tikfout wordt niet radicaal afgestraft. Je laat de lezers wel in hun waarde, echter je kunt ongecompliceerd je eigen ideeën en meningen kwijt. De lezer bepaalt bij het zien van de inhoudt of het voor hem of haar een meerwaarde heeft. Win win situatie heet dat.....!


Het onderwerp welke ik vandaag op tafel leg kan pre care zijn voor sommige consumenten. Andere lachen erom en roepen "Hype", en zo heeft iedereen wel een mening. Ik vond het tijd om mijzelf er eens goed in te verdiepen in de term Vegan wijnen. Dit soort typen wijnen wordt eigenlijk al jaren gemaakt, soms eigenlijk onbewust.....


De Biodynamische wijnbouw is ontwikkeld in de jaren 50 van de vorige eeuw. Kort gezegd was er een groepering van producenten en consumenten die hadden ontdekt dat door mindere en geen toevoeging van kunstmest de druiven gezonder waren van nature.

ree

Vaak ging dat ook onder de noemer van, laat de wijngaard maar leven, we doen niks hierin behalve snoeien en laten de natuur op zijn beloop.



Verwachtingsvol keek men in de maand september in de wijngaard hoe hard de druivenstok heeft moeiten werken. In een gemiddeld jaar ging het wel met het uiteindelijk resultaat dat werd gehaald, echter er zijn in wijnland meer gemiddelde c.q. mindere jaren dan goede jaren. In de tijd van de jaren '80 was een Bio wijn ook geen pretje om te drinken. Groen in de neus, met andere worden vaak geen rijpe tannine, grof in de mond ook vaak veel zuur enz.. enz.. maar het was Bio Dynamisch! Tijden veranderen en ook in deze tak van sport heeft met geleerd. Natuurlijk, de technologie en meer kennis heeft ook meegeholpen om e.a. beter op de rit te zetten,. Pas sinds 2012 bestaat er in de E.U. officieel de wet op Biologische wijn. Deze moet volgens de wet natuurlijk aan bepaalde eisen voldoen.



ree

Om lekkere wijn te maken ontkomt de "normale" wijnboer er soms niet aan om de natuur een handje te helpen, en zijn oogst veilig te stellen. De wijnboeren zijn zich er langzaam van bewust dat de natuur zo vredig mogelijk moet worden behandeld. Maar ja soms ontkom je er niet aan om te behandelen voor een optimaal resultaat.


Slechts 4% van het arsenaal wereldwijd wordt geëxploiteerd op de biologische wijze. En toch zit het fenomeen en de denkwijze in de lift, ook bij de producenten en wijnboeren.

De gedachtegang moet anders en er zijn ook voldoende middelen om op natuurlijk wijze bv ziektes uit de wijngaarden te verdrijven. Denk hierbij aan insecten die bepaalde schimmels eten, echter alleen de schimmels. De wijnboer hoeft dan niet, of minder de wijngaard in om te spuiten.


Al met al een enorme vooruitgang. Je ziet trouwens dat de echte top producenten er heel goed over hebben nagedacht waarom nu wijn te maken op de Bio wijze. Één van de belangrijkste redenen is het"besparen" van het land en de stokken. Niet klakkeloos produceren, maar met beleid. Ik kan u nog veel vertellen over bv Biodynamische Wijnbouw. Het is allemaal te veel, en voor de gemiddelde consument eigenlijk niet zo relevant. Toch er nog meer over weten? Mijn docent van de Wijnacademie en Oinos opleiding, en meester wijnkenner Gerhard Horstink, heeft er een meer dan diepgaand verhaal overgemaakt. Hier vindt u zijn relaas.



En als we dan dachten toch netjes een bio wijn te maken, dachten goed bezig te zijn, is er een relatief nieuw fenomeen. De Vegan wijn In de "grote stad" Amsterdam helemaal "hot" volgens insiders. Zelfs bij de restaurantgasten die een Deep Roasted Picanha naar binnen aan het werken zijn..... De wijn moet vegan zijn! Wat is dan vegan? Laat ik niet het gehele wijnproces doornemen, maar wel de staart ervan.

U koopt een fles wijn, schenkt deze in en ziet dat deze niet geheel helder is. Terug met die fles, maar....echter de wijn kan ook vegan zijn. En dat betekent officieel dat de wijn niet is geklaard, dus helder gemaakt is, met dierlijke producten voor het bottelen van de fles.




ree
Nog beter te zien bij witte wijn hier nu niet geklaard zo uit de tank en dus VEGAN ?

Van oudsher werd dat gedaan met echte eiwitten. Zal nooit vergeten het moment dat ik met de Vinologenopleiding bij Château Cheval Blanc in de St. Emilion stond te proeven, en één der medestudenten vroeg of het eigeel ook in de wijn terecht kwam met de klaring, hilarisch! Monsieur van Leeuwen, de wijnmaker zei: Nee die gebruiken we voor het ontbijt voor de komende acht maanden voor het gehele dorp. Om maar aan te geven de hoeveelheid die nodig was in een relatief klein wijnhuis.



Eiwitten komen natuurlijk van eieren, dus dat is niet veganistisch! En deze consumenten hebben zichzelf al heel veel laten ontvallen, nu ook de wijn nog? Want naast de dure methode met eieren worden er ook andere methode gebruikt. En ja u snapt het al die zijn afkomstig van dierlijke "producten". Gelukkig zijn er ook wijnboeren die gewoon niet klaren bij hun rode wijn. Zuiver werken en heel langzaam bottelen, en dan kan de wijn niet voor 100% helder zijn. Dus resumé: Vegan wijn is hot ook onder de vlees eters(!), echter indien een wijn dit predicaat draagt betekent dit niet meer dan dat er of niet is geklaard, of dat er alternatieve middelen zijn gebruikt om te klaren.

Het is 2019 en er is zoveel keus, er zijn zoveel ideeen, en zoveel wijnaanbod.

Voor mij is het van belang dat een wijn lekker is naar mijn smaak en deze zuiver is gemaakt En als deze dan ook nog bio en vegan is? Prima!



ree
Chateau La Baronne: 100 % Biologisch & Vegan!

Ook bij Tax heb ik nu ook een Vegan Wijn aan het assortiment toegevoegd. Eigenlijk bij toeval, bij het blind proeven van deze wijn werd ik zo enthousiast......


Deze staat komende maand open op de proeftafel, wij zijn overtuigd!


Santé

Erik Tax









 
 
 


ree


Op de rand van het nieuwe jaar is het toch wel mijn gewoonte om even te relativeren wat 2018 heeft gebracht. Laatst kwam ik bijvoorbeeld een oude bekende tegen aan wie ik vroeg hoe het met hem ging, dit had een geschiedenis. Nou druk zei hij. Het woordje druk is zo rationeel in het gebruik geworden. Druk.....? Nee keuzes maken zowel privé als zakelijk zei ik. We moeten al zoveel, nee willen al zoveel.


Op het randje van 2018 zie ik toch wel dat het vreselijk moeizaam is om de mensen nog enige tijd te laten spenderen aan de aankoop van een fles mooie wijn. Tijdsdruk noemt men dit. Geen tijd aan willen besteden, is een ander verhaal. Alles kan tijdloos worden gekocht in een 24 uurseconomie, anoniem online.




ree


Daar wil ik hier dan graag een kanttekening bij maken. (bijna) Iedereen is verbonden met www. Hierdoor stroomt er verschrikkelijk veel informatie bij ons binnen, over van alles. Dé grote uitdaging op ons vakgebied is hierbij wel dat de "bron" van alle informatie, dezelfde is als diegene die ons een artikel wil verkopen. Desinformatie en altijd moet je jezelf de vraag stellen klopt dit wel. Tax is niet roomser dan de Paus en heeft toch ook hier mee te maken in zijn eigen webshop.



Afgelopen maand voor de feestdagen, bleek weer de meerwaarde van onze fysieke winkel. De kerstsfeer was alom aanwezig en op een bepaald moment waren of werden de bezoekers relaxed en wilde weer een goed wijnverhaal horen.


Op internet is het zoeken naar lekkere wijnen een onmogelijke opgave. Toets u eens het woordje wijnen kopen in. De grote verkoopjongens kopen zich in bij Google om bovenaan te staan, en u denkt waarschijnlijk dat dit het totale aanbod naar uw smaak is? Fout! het www maakt van u een "middel" om geld te verdienen. Google luistert niet naar wat u zoekt. Het kost dan ook belachelijk veel tijd om uiteindelijk uw antwoordt te vinden.



ree

De tijd om een diner voor te bereiden neemt u ook. De ingrediënten gekocht bij de specialist kost tijd. Dus voor een bezoek aan een wijnspeciaalzaak neemt u ook de tijd? Natuurlijk. Want de vakman en vakvrouw hebben enorme veel ervaringen met het altijd lastige spijs - wijn verhaal.

En het fijne is dat dit gewoon bij de prijs in zit, advies, het zorgen dat u nog meer geniet van uw diner met familie e/o vrienden.

De tijd heeft ook een wijnwereld gecreëerd die zo anders is dan 20 jaar geleden, Beter? Nee anders. Echter naar mijn mening verliezen ook veel liefhebbers de essentie van ons vak. Lekker eten en drinken hoort er nu eenmaal bij, en een goed glas wijn ook. Echter zonder enige investering in de tijd zal de aankoop nooit zo perfect slagen als online.



ree

Laten we de proef op de som nemen in 2019.

Wedden dat u met iets meer aan tijd u een leuker beeld krijgt van uw stad, uw omgeving, de mensen en wat voor een prachtige detailhandelsbedrijven er nog steeds zijn. Mensen met vakkennis en passie.


Van 2018 heb ik genoten met veel veranderingen in de winkel, positieve reactie van relaties, en Tax Catering die na 10 jaar er staat als een huis. Het vertrouwen in de toekomst met een fysieke winkel is weer helemaal terug. En als de tijd op is? Ja dan is de oplossing het www. Gelukkig voer ik ook een webshop......maar maak ik liever voor u "live" een lekkere cappuccino op de zaterdagmorgen, zodat u s'avonds al vooraf aan de maaltijd het lekkere Tax Wijn "gevoel" heeft beleefd.



ree

Tot slot:


Per 1 januari vindt er een verandering van onze bezetting plaats in de winkel. Karin gaat na 20 jaar haar eigen carrière opbouwen in dé richting die zij al zo graag ambieert.


Een mooi uiteinde en prachtig en vooral gezond 2019 gewenst!


Tot ziens aan de proeftafel

Erik Tax



 
 
 

Elk jaar rond de feestdagen zijn er consumenten die het allerlekkerste, nee het allerduurste in wijnland willen aanschaffen. Het idee dat het dan met de smaak wel goed zit.......

En hier wil ik als vinoloog toch iets over kwijt.


De prijs is maar een onderdeel van het product, welke u gaat betalen. Daarbij bent u zover om alle facetten te ontdekken in zo'n grote jongen? Goedkoop is wijn toch al. Het werk in de wijngaard, de investeringen in de wijngaard, de productie en marketingkosten en toch treffen wij nog producten aan die ver onder de € 6,00 over de toonbank gaan. Echter de kwaliteit van wijn wordt mede bepaald door de manier waarop er wordt gewerkt, het aanbod en de "naam".




ree
Château Petrus de drinkwens voor menig wijnliefhebber

Vorig jaar rond de kerstdagen kwam er een leuk echtpaar in de winkel en vroeg mij de beste wijn om cadeau te geven. Als geïnteresseerden verkoper vond ik te moeten vragen wat de "standaard" van de ontvanger is. Dat wist men mij niet duidelijk te maken maar het moest vooral duur zijn.........

Na enige twijfel verkocht ik twee prachtige flessen Givry 1e Cru 2008 á raison de € 39,50.

Mooi verpakt in kist, een wijninformatie vel over het wijnhuis erbij gedaan en nog duidelijk vermeld de wijn een twee uur van te voren te openen door de ontvanger.



De kerst was voorbij en net voor het oude jaar kwam er een jonge man binnen met een wijnkist in de hand. Hij keek niet blij. Rondkijkend en toch verrast over ons assortiment, zei dat hij nooit in een wijnhandel kwam want de supermarkt verkoopt ook wijn. Gewoon een gemiddelde consument dus.....De kist werd geopend en er lagen twee van de voor mij welbekende Givry's in. Één bijna leeg en de andere wachtte nog op zijn drinkmoment. De wijn is niet goed was zijn openingszin. Gelukkig bevond zich in de geopende fles nog een staartje van het gouden vocht. Omdat het pas twee dagen na kerst was vroeg ik hem deze te mogen proeven.Goddelijk was deze nog en meer dan zijn flinke prijs waard. Zonder enige discussie aan te gaan liet ik hem aan de proeftafel een tweetal van de "normale" wijnen proeven. Zalig vond hij het en melden mij het jammer te vinden deze niet cadeau te hebben gekregen, een wijn á € 7.50...


Het moraal van dit verhaal lijkt me duidelijk:

Het is zo moeilijk om een wijn als cadeau te kopen voor een ander, maar wij helpen u graag!



Kerstmis is ook de tijd van bezinning


ree

Hier legt Lotte Wolff uit wat er aan de hand is in het topsegment van de wijnen.

Helaas is zij dit jaar als één der beste sommelier van Nederland aan ons ontvallen.

Slechts 32 jaar oud en wel het wijntalent van deze eeuw!

Ik heb haar diverse keren mogen meemaken op een presentatie of op dé wijnreis naar Oostenrijk. Ik werd stil van haar kunde.



Het kerstdiner komt eraan, tijd voor een lekkere maar niet exorbitant geprijsde wijn?

Wellicht tot ziens de komende tijd in de winkel of online in de webshop.

Wij helpen u graag "lekker" te genieten van uw wijn!


ree

Mooie feestdagen gewenst!


Erik Tax

Tax Wijn

 
 
 
Wijnblog

Contactgegevens: 
Dorpsstraat 27

6661EG - Elst 


0481  793001  

info@taxwijn.nl 


kvk:   87636468                                          btw:  NL864357540B01                           
iban: NL30ABNA0114796319

TW klein formaat.png

Openingstijden:

donderdag - zaterdag 12.00 - 18.00 uur
maandag:    15.00 - 18.00 uur

 
na 18.00 uur bereikbaar via entrée Bridot

bottom of page